Operatorii serviciilor de telefonie ar putea avea cheltuieli suplimentare de circa 1,5 milioane de euro. Asta dacă deputații vor accepta ca la sursele de finanțare a Fondului de susținere a populației să fie inclusă și taxa de portabilitate. Informația se conține într-o scrisoare semnată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham).

Menționăm că Guvernul a decis să includă în sursele de finanţare a Fondului de susţinere a populaţiei și o taxă de portabilitate, în mărime de 50 la sută din plata lunară de operare, administrare şi întreţinere a bazei de date centralizate pentru implementarea şi realizarea portabilităţii numerelor. Această taxă este suplimentară la așa numita ”taxă de lux” sau taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă, în mărime de 2,5 la sută din venitul obţinut din vânzările aferente acestor servicii.

Potrivit AmCham, noua taxa, instituită pe timp de pandemie, este în contradicție cu scopul proiectului de lege, cel de a susține întreprinderile în contextul actual și va afecta şi mai mult economia şi populația, prin reducerea investițiilor în infrastructură şi scumpirea serviciilor de comunicații electronice.

În scrisoare se mai menționează că operatorii de comunicații electronice au o importanță strategică pentru țară, în special în contextul pandemiei, când aceștia asigură servicii de comunicații critice. Deși se confruntă cu o reducere dramatică a veniturilor, operatorii reușesc încă să asigure fiabilitatea rețelelor şi serviciilor sale de comunicații. În plus, operatorii au oferit cele mai mari donații pentru a susține necesitățile sporite ale sistemului de medicină, sistemului educațional, mediului de afaceri şi populației, evidențiază AmCham.