Serviciul Fiscal de Stat (SFS) ”vânează” în continuare pe cei care comerializează diverse produse pe internet fără a achita taxe. Astfel, de la începutul anului, angajații SFS au identificat 462 anunțuri plasate pe diverse portaluri de anunțuri și rețele de socializare cu referire la vânzarea mărfurilor și produselor care se prezumă a fi comercializate din activitate ilicită de întreprinzător (alcool, produse de tutungerie, parfumuri, raci vii, produse importate, dulciuri, telefoane mobile, palete din lemn, ore practice pentru conducerea autovehiculelor, servicii chirie auto, dezmembrări auto).

În urma controalelor, inspectorii SFS au întocmit 157 de procese verbale cu privire la contravenție aferentă desfășurării activității de întreprinzător fără înregistrare la organele competente, cu aplicarea sancțiunilor conform Codului contravențional în sumă totală de 310 mii lei și 183 mii lei, conform Codului fiscal.

SFS susține că prin intermediul comerțului online sunt puse în vânzare produse alimentare, de patiserie. Serviciul a analizat și acest gen de activitate drept unul cu risc sporit de încălcare a legislației pe mai multe segmente, cum ar fi: neînregistrare la organele competente, fabricarea produselor de cofetărie în lipsa autorizației de amplasare și funcționare eliberate de organele competente, condiții eventual insalubre și anti-sanitare, lipsa actelor de proveniență a materiei prime, lipsa marcajului pe ambalaj a datei de producere.

SFS menționează că va verifica segmentul respectiv a comerțului on-line, organizând, după necesitate, acțiuni de control. Astfel, cofetarii sunt sfătuiți să asigure respectarea normelor legale, inclusiv dispunerea de documente de proveniență și aplicarea echipamentelor de casă și control la încasarea plăților în numerar. Totodată, autoritatea le recomandă celor care comandă astfel de produse să solicite certificatul de conformitate și bonul de casă.