Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a aplicat amenzi în sumă totală de peste 66 mii lei, în primele trei luni ale anului. Informația se conține în Reportul de activitate publicat pe pagina web a instituției.

În perioada ianuarie – martie, inspectorii de integritate au inițiat 98 proceduri de control, dintre care în peste 60 de verificări sunt vizate posibile conflicte de interese, în altele 23 de cazuri sunt analizate situațiile de incompatibilitate de funcție, iar în 14 dosare este efectuat controlul averii.

Printre subiecții care sunt vizați în controalele demarate figurează fostul președinte al Republicii Moldova, nouă deputați, un fost ministru, patru președinți de raioane, 1 vicepretor, 14 primari, un membru CNPF. În 48 de cauze, inspectorii de integritate au constatat încălcări admise de către un deputat, un procuror, doi președinți și ex președinți de raioane, zece primari și foști primari, doi viceprimari.

În total, au fost perfectate peste 30 de procese verbale privind aplicarea contravențiilor. Mai exact, au fost aplicate amenzi în sumă totală de 66.500 lei. Printre subiecții sancționați sunt un membru al CSM, doi procurori, doi președinți și vicepreședinți de raioane, șase primari și doi funcționari din cadrul MAI.

În Registrul conflictelor de interese au fost înregistrate și soluționate 53 de situații privind conflictele de interese. Cei mai activi subiecți la declararea conflictelor de interese sunt primarii.

Totodată, în perioada ianuarie - martie, ANI a câștigat în instanță 22 de dosare, iar alte două cazuri au fost pierdute de către autoritate. În total, ANI are 247 de dosare active în instanța de judecată.