Cheltuielile angajatorilor privind achitarea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic, a indemnizațiilor pentru zilele libere acordate pentru îngrijirea copiilor până la 12 ani și a copiilor cu dizabilități în cazul sistării procesului educațional în regim fizic vor fi compensate din bugetul de stat. În plus, salariații vor primi două zile libere plătite pentru fiecare doză de vaccinare anti-Covid 19 pe perioada stării de urgență în sănătate publică, potrivit unui proiect de hotărâre votat de Cabinetul de miniștri în 3 noiembrie.

Indemnizațiile menționate vor putea fi solicitate începând cu luna noiembrie prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică, de către angajatori și vor fi achitate de Casa Națională de Asigurări Sociale, în cazul primelor două indemnizații și de către Serviciul Fiscal de Stat, în cazul compensării costurilor salariale pentru zilele libere acordate pentru vaccinare. 

Conform proiectului, pentru indemnizațiile acordate salariaților în șomaj tehnic și indemnizațiile acordate salariaților cu copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități, care beneficiază de zile libere în cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic, a fost stabilit un plafon de 150 de lei pe zi, reprezentând circa 50% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pe trimestrul II al anului 2021. Pentru compensația privind implementarea măsurilor speciale de asigurare a securității, protecției vieții şi sănătății populației în caz de stare de urgență în sănătatea publică - un plafon de 450 lei pe zi, reprezentând circa 150% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pe trimestrul II al anului 2021, conform datelor raportate de Biroul Național de Statistică.

Pentru implementarea proiectului în ultimul trimestru al acestui an, din bugetul de stat vor fi cheltuiți circa 45 milioane de lei.