Codul muncii va fi completat cu un articol nou - Articolul 1901. Garanții și compensații acordate salariaților pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții şi sănătății populației.

Acesta va prevedea că în caz de stare de urgență, de asediu și de război, precum și în caz de stare de urgență în sănătatea publică, angajatorii acordă salariaților zile libere, cu menţinerea salariului mediu, pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții şi sănătății populației, în modul stabilit de Guvern.

Guvernul va stabili compensații, din mijloacele bugetului de stat, angajatorilor care vor aplica aceste prevederi.

Potrivit autorilor proiectului de lege, implimentarea inițiativei va necesita mijloace financiare din bugetul de stat. Pentru realizarea măsurilor propuse sunt planificate pentru ultimul trimestru al anului 2021 circa 60 milioane lei pentru acordarea zilelor libere, 120 milioane lei pentru măsura de suspendare a raporturilor de muncă în cazul suspendării temporare a procesului educational, 60 milioane lei pentru subvenționarea șomajului tehnic și 45 milioane lei pentru subvenționarea regimului de activitate redusă. Sumele indicate sunt prevăzute la maxim, iar estimarea comună a Ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului Finanțelor este că aceste riscuri se vor executa în proporție de 30%.