Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) despre unele abateri de la lege admise de către patru judecători. Este vorba despre un judecător de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și alți trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău. Potrivit sesizării, judecătorii vizați au respins contestația ANI împotriva ordonanțelor a doi procurori, care au refuzat să inițieze o cauză penală pe aspectul îmbogățirii ilicite pe numele fostului  șef – adjunct al Secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru al Direcției de Poliție Chișinău a Inspectoratului General de Poliție al MAI.  

Mai exact, în august 2020, ANI a constatat avere nejustificată în mărime de 2,6 milioane de lei pe numele subiectului și bănuiala rezonabilă de îmbogățire ilicită. Inspectorul de integritate a sesizat Procuratura pe faptul de îmbogățire ilicită, iar ANI a înaintat acțiunea civilă în vederea confiscării averii nejustificate. Ulterior, procurorii au refuzat, prin emiterea unor ordonanțe,  inițierea unei cauze penale pe aspectul îmbogățirii ilicite. ANI a contestat în instanța de judecată deciziile celor doi procurori. La 16 iulie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a respins plângerea ANI împotriva ordonanțelor de refuz. Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins, însă, recursul ANI și au menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate, motivul refuzurilor invocate de judecători se referă la faptul că ”ANI nu are dreptul de a contesta actele emise de organele de urmărire penale”. In context, instituția afirmă că judecătorii nu au examinat argumentele prezentate de ANI, s-au limitat să se expună doar pe aspecte de procedură. Astfel, ar fi fost comisă o eroare de drept de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana și de completul de judecători ai Curții de Apel Chișinău, atribuind Autorității competența de constatare a infracțiunii, prin prisma Codului de procedură penală, modificat prin Legea nr.244/2020 pentru modificarea unor acte normative. Totuși, în decembrie 2020, Curtea Constituțională a suspendate modificările și completările introduce în Cod prin această legea, respectiv a nu produc efecte juridice și nu trebuie aplicate de către magistrați.

ANI a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să examineze faptele descrise în vederea aplicării răspunderii disciplinare pe numele judecătorilor. Instituția consideră că  cei patru judecători au făcut trimiteri la prevederi suspendate și au atribuit Autorității un rol eronat în mod intenționat.