Subiecții declarării averii și intereselor personale urmează să depună până la 31 martie declarațiile pentru anul 2018. Începând cu anul trecut, acestea se depun în formă electronică prin intermediul sistemului e-Integritate, disponibil pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Autoritatea a anunțat că deja 6.564 de persoane, din aproximativ 65 de mii de subiecți ai declarării, și-au făcut publice declarațiile pentru 2018.

Potrivit Legii privind declararea averii și a intereselor personale, trebuie să depună declarațiile de avere în termenul indicat următorii subiecți:

  • persoanele care deţin funcţiile de demnitate publică;
  • membrii Consiliului de observatori al instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania ”Teleradio-Moldova” , Compania Teleradio-Găgăuzia;
  • consilierii consiliilor săteşti (comunale), orăşeneşti (municipale), raionale;
  • deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia;
  • membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul profesorilor, precum și membrii organelor care funcționează în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor;
  • membrii nepermanenți ai Comisiei Electorale Centrale;
  • conducătorii organizațiilor publice şi adjuncţii acestora;
  • membrii Consiliului de supraveghere, ai Comitetului executiv și angajații Băncii Naționale a Moldovei, membrii și angajații Comisiei Naționale a Pieței Financiare, cu excepția angajaților care desfășoară activități auxiliare – de secretariat, de protocol, administrative, tehnice;
  • personalul din cabinetele persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
  • funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special;
  • membrii Consiliului de Integritate;
  • membrii colegiilor/comisiilor de admitere în profesie, de evaluare, disciplinare și/sau de etică a profesiilor conexe justiției.

Dacă după depunerea declarației subiectul declarării constată date incomplete sau eronate, acesta are dreptul să depună declarația rectificată în termen de 30 de zile de la data expirării termenului-limită pentru depunerea declarației (până în data de 30 aprilie). Dacă aceasta a fost rectificată cu respectarea prevederilor legale, persoana este eliberată de răspundere.

Nedepunerea declarației de avere și interese personale și refuzul subiectului declarării de a depune declarația constituie temeiuri pentru încetarea mandatului sau a raporturilor muncă.

Totodată, depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale se sancționează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei, iar nedepunerea acesteia - cu amendă de la 3.000 la 4.500 de lei.

Subiecții declarării pot beneficia de consultanță cu privire la completarea și prezentarea în termen a declarației din partea persoanelor responsabile de ținerea registrului electronic al subiecților declarării, desemnate în fiecare instituție publică.

De asemenea, aceștia pot consulta Regulamentul privind completarea declarației on-line și Ghidul pentru subiecții declarării privind depunerea on-line a declarațiilor.