Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că un procuror de la Cimișlia, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, examinând plângerile depuse împotriva notarului, la care soția sa este angajată în funcția de contabil.

În prima jumătate a anului 2018, procurorul a primit cinci plângeri din partea unei persoane fizice, potrivit cărora notarul ar fi întreprins unele abuzuri și/sau acțiuni ilegale în activitatea sa. Ca urmare a examinării sesizărilor, procurorul le-a respins, catalogându-le ca fiind inadmisibile sau nefondate și a formulat răspunsuri corespunzătoare.

ANI precizează că potrivit art.12, alin.(4), lit.(a) și (b) din Legea privind declararea averii și intereselor personale și art.6, alin.(3), lit.(h) din Legea cu privire la procuratură, procurorul era obligat să informeze în termen de trei zile, procurorul ierarhic superior despre conflictul de interese în care se afla la moment.

De asemenea, în conformitate cu art.14, alin.(3) și (4) din Legea privind declararea averii și intereselor personale, acesta urma să soluționeze conflictul de interese real în care s-a aflat de fiecare dată când a luat anumite decizii în ceea ce privește plângerile împotriva angajatorului soției, expediate în adresa sa.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în privința acuzatorului de stat, care este pasibil de contestare în instanța de contecios administrativ, ANI susține că va solicita încetarea raporturilor de serviciu ale procurorului, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani.

ANI mai menționează că procurorul a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.