Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) acuză petroliștii că ar crea o criză artificială pe piața de combustibil. Acuzația vine în contextul în care mai multe rețele de benzinării din țară au anunțat lipsa motorinei în stoc. ANRE susține că zilele trecute s-au importat cantități suficiente de motorină, prin portul de la Giurgiulești, însă petroliștii refuză să o vândă.  

”Situația creată ține exclusiv de responsabilitatea acestora, instituțiile statului urmând să analizeze și să constate cauzele fenomenului respectiv, cu toate consecințele de rigoare”, se spune în comunicatul emis de către ANRE. 

ANRE precizează că în perioada 1 – 22 iulie pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost introduse 11,6 mii tone de benzină și 32 mii tone de motorină.  

Referitor la ultimele modificări legislative și a cadrului de reglementare, dar și a declarațiilor în spațiul public din partea unor companii petroliere sau experți/formatori de opinie, ANRE a precizat că condamnă ferm orice tentativă de exercitare a unor presiuni asupra deciziilor Agenției aprobate anterior. Totodată, cadrul legislativ actual a developat anumite vulnerabilități în acest sector, care urmează a fi remediate în cel mai scurt timp, pentru a nu oferi pe viitor posibilitatea utilizării acestora în interese proprii, se mai spune în comunicatul instituției.