Cinci sedii unice a judecătoriilor teritoriale vor fi construite în 2019. În acest sens au fost alocate 60 de milioane de lei. Alte 2,5 milioane de lei au fost alocate pentru reconstrucţia clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Sumele sunt prevăzute în Legea bugetului de stat pentru 2019, intrată în vigoare la 1 ianuarie.

Potrivit bugetului aprobat, urmează a fi construite sediile judecătoriilor Cahul, Căușeni, Edineț, Hîncești și Orhei.

Din suma de 60 de milioane de lei, au fost alocate câte 10 milioane de lei pentru judecătoriile Cahul, Căușeni și Edineț. Câte 15 milioane de lei au fost alocate pentru instanțele Hîncești și Orhei.

Banii pentru construcția celor cinci sedii ale instanțelor au fost alocați Ministerului Justiției în cadrul programului ”Administrare judecătorească” pentru investiții capitale. Banii pentru reconstrucția clădirii Judecătoriei Chișinău au fost alocați Consiliului Superior al Magistraturii.

Toate cheltuielile vor fi acoperite din contul resurselor generale și veniturilor colectate în bugetul de stat pentru 2019.

Amintim că, în urma reorganizării sistemului judecătoresc, din cele 42 de instanțe judecătorești care au existat anterior au fost formate 15 judecătorii. Începând cu 2017, a fost inițiat procesul de construcție și renovare a sediilor celor 15 instanțe de judecată. Cheltuielile totale prevăzute în acest sens se ridică la aproximativ 1,7 miliarde de lei.

Autoritățile au anunțat la început că procesul de construcție sau de renovare a sediilor celor 15 judecătorii de fond urmează să se desfășoare în patru etape, pe parcursul a zece ani.

Astfel, până în anul 2027, toate instanțele de prim nivel ar urma să funcționeze în sedii moderne. Procesul este prevăzut de Legea cu privire la reorganizarea instanțelor de judecată, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Primul sediu construit în contextul acestui proces este al Judecătoriei Ungheni, pentru edificarea căruia au fost cheltuite peste 60 de milioane de lei. Imobilul, numit ”Palatul Justiției din Ungheni” a fost dat în exploatare în februarie 2018.