Arestul preventiv nu va mai putea fi aplicat ca măsură excepțională persoanelor care nu își recunosc recunosc vina în comiterea infracțiunii. Această condiție era prevăzută la alin. (1) din art. 185, Cod de Procedură Penală și a fost exclusă. Modificările au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la data publicării. Anterior, și Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința acestui subiect.

Potrivit modificărilor, la articolul 185, alin. (1), a fost exclus textul ”şi în cazul infracţiunilor care, au fost săvârşite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieţii şi sănătăţii persoanei sau nu au fost săvârşite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală, învinuitul, inculpatul nu a recunoscut vina în comiterea infracţiunii”, care se referea la cazurile în care se aplică arestarea preventivă.

Astfel, arestarea preventivă se va dispune doar atunci cînd se va demonstra că alte măsuri nu sunt suficiente pentru a înlătura riscurile care justifică aplicarea arestării.

Autorii proiectului și-au propus ca în urma modificărilor Codul de procedură civilă arestul preventiv să fie aplicat mai rar.

Prevederea exclusă din Codul de procedură penală a intrat în vigoare în luna august, după ce au fost operate mai multe modificări. Aceasta a fost contestată la Curtea Constituțională de deputați și judecători, pentru că încălca principiul prezumției nevinovăției. Recent, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională prevederea ”şi în cazul infracţiunilor care, au fost săvârşite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieţii şi sănătăţii persoanei sau nu au fost săvârşite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală, învinuitul, inculpatul nu a recunoscut vina în comiterea infracţiunii”. Hotărârea Curții are efect retroactiv, iar magistrații Înaltei Instanțe au dispus ca persoanele arestate începând cu data de 17 august, în baza acestor prevederi, să fie eliberate.