V-ați gândit vreodată când aveți nevoie de asistență juridică sau sunteți parte într-un litigiu, să nu scoateți niciun leu din buzunar pentru plata acestor servicii. Cu siguranță acest fapt ar fi un beneficiu enorm pentru cetățenii/companiile care apelează la avocați pentru a soluționa o problemă. Pentru a beneficia de un astfel de serviciu este suficientă contractarea unei asigurări de protecție juridică, care ar acoperi toate aceste costuri. Acest tip de asigurare ar urma să fie oferit de către companiile de asigurări, iar cetățenii/companiile ar putea să o procure la fel cum contractează o asigurare medicală, RCA sau Carte Verde. 

În prezent, acest tip de asigurare protejează numeroși cetățeni/companii din întreaga lume, însă mai puțin în Republica Moldova, deși este o asigurare ca și oricare alta, pe care am contractat-o pe parcursul vieții. 

Luând în considerare experiența altor țări, în particular a Germaniei, Biroul Asociat de Avocații ”Popa și Asociații” a lansat o platformă de discuții în privința acestui tip de asigurare, care, în opinia avocaților, ar avea beneficii pentru întreaga societate. 

Astfel, la 12 martie 2019, a avut loc un panel de discuții la acest subiect la care au participat atât profesioniștii din domeniul asigurărilor, cât și reprezentanții instituțiilor de reglementare, studenți și avocați. Scopul acestui eveniment a fost de a familiariza acest tip de asigurare companiile de asigurări și persoanele interesate în eventualitatea lansării acestui produs pe piața asigurărilor din Republica Moldova, utilizând în acest sens experiența Germaniei. 

Ce reprezintă asigurarea de protecție juridică?  

Acest tip de asigurare reprezintă în fapt, ca și orice altă asigurare, o convenție dintre o companie de asigurări care se angajează, contra plății unei prime, să suporte cheltuielile procedurii judiciare/extrajudiciare și să furnizeze alte servicii legate direct de acoperirea data de asigurare. Asigurarea de protecție juridică acoperă mai multe domenii și preia, pentru asigurat, toate costurile unui proces, în toate instanțele.

Ce spun experții?

Igor Popa, avocat BAA ”Popa și Asociații” a precizat, în cadrul discuțiilor, că de acest produs vor putea beneficia în egală măsură atât persoanele fizice, persoanele juridice, companiile de asigurări, cât și statul și avocații. 

Potrivit avocatului Igor Popa, cetățenii, persoane fizice, cu venituri reduse nu au posibilitatea să angajeze un avocat pentru a-și apăra în mod eficient drepturile și interesele legitime. Statul, prin intermediul asistenței juridice garantate de stat încearcă să faciliteze accesul cetățenilor la o asistență juridică calificată, însă există spațiu pentru îmbunătățiri majore (inclusiv și sub aspectul remunerării decente a serviciilor prestate de avocații din oficiu). 

”În cazul companiilor, acestea sunt în imposibilitatea de a estima costurile avocațiale de care vor avea nevoie pe parcursul activității lor și, prin urmare, este dificilă cuantificare unor eventuale riscuri care însoțesc orice activitate economică. Companiile de asigurări au nevoie să-și diversifice și să-și dezvolte portofoliul de servicii (produse) pe care le oferă clienți, iar acest fapt va permite și o creștere a profiturilor. În plus, statului are și el de câștigat din asigurarea de protecție juridică - micșorarea cheltuielilor pentru asistență juridică garantată de stat și creșterea calității serviciilor juridice. Sunt mulți oameni care nu au curajul să se apere sau să înceapă un proces de teama costurilor prea mari pe care nu le-ar putea suporta. În altă ordine de idei, în cazul avocaților, nu s-ar mai pune problema recuperării pe cale judiciară a onorariilor avocațiale sau reducerea în mod arbitrar a onorariilor de către instanțele de judecată, deoarece avocații vor fi plătiți direct de către compania de asigurări”, a declarat Igor Popa.

Pe durata discuțiilor au fost menționate și motivele lipsei unei asemenea asigurări în Republica Moldova, care, potrivit unui studiu realizat cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova, se rezumă la lipsa culturii generale de asigurare din partea populației și la numărul redus al asiguraților potențiali. La fel, a fost menționată lipsa unui cadru regulator și interesul scăzut al companiilor de asigurări pentru acest tip de produs.

Pentru a împărtăși experiența Germaniei cu privire la asigurările de protecție juridică, la panelul de discuții a participat și Dr. Daniel Rubner, avocat GÖRG Partnerschaft von Rechtsanwälten mbB, Germania.  

Avocatul a subliniat faptul că piața germană de asigurări de protecție juridică este cea mai mare din lume, cu o cotă de piață de 36%, urmată de Franța cu 12%. În plus, a prezentat numeroasele tipuri de asigurare de protecție juridică și modul în care acestea funcționează pe piața germană.

”Companiile de asigurări pot utiliza asigurarea de protecție juridică ca o ”deschizătoare de uși” pentru alte produse pe care și-ar dori să le vândă clienților. De asemenea, am observat că de fiecare dată când a fost introdus pe piață un produs nou, acesta a fost bine-acceptat, chiar dacă consumatorii inițial nu au auzit despre acesta, înainte de lansarea lui. Această observație s-ar putea rezuma la faptul că oferta declanșează cererea” a explicat Daniel Rubner.

Mai mult, avocatul german a precizat că asigurarea de protecție juridică acoperă onorariile avocațiale, taxe judiciare (taxa de stat), onorariile experților și onorariul avocațial al părții adverse (în caz de pierdere).

La discuții au participat și mai mulți reprezentanți ai companiilor de asigurări din Republica Moldova. Deși la început erau sceptici, aceștia au ajuns la concluzia că un asemenea produs ar putea fi inclus în portofoliul de servicii pe care le oferă, urmând a fi adaptat la piața din Republica Moldova.

”Asigurarea de cheltuieli juridice (Legal expenses insurance) este o nișă de piață care va fi ocupată foarte repede de societățile de asigurare care văd oportunități de dezvoltare în afara tipurilor de asigurare tradiționale auto și bunuri. Perspectivele sunt pozitive pentru că primele de asigurare pentru acest tip de asigurare sunt rezonabile ca mărime (8-10 euro pe lună), daunele sunt previzibile (cheltuielile maxime ale asigurătorilor sunt limitate de onorariul avocaților agreați și taxele de stat și limitele incluse în contract), iar beneficiile asiguraților sunt evidente – accesul la justiție la un preț minim”, a declarat Veaceslav Cernica, director ERVAX GRUP, Insurance & Reinsurance Broker

”Asigurarea de protecție juridică pe piața asigurărilor din Republica Moldova, ca produs separat este practic neutilizat. În acest context a fost bine-venită organizarea de către Biroul Asociat de Avocați ”Popa și Asociații” a panelului de discuții pe acest subiect. Consumatorii produselor de asigurare sunt deja familiarizați cu asigurarea responsabilității profesionale or asigurarea de protecție juridică vine să acopere un alt spectru de riscuri de care urmează să beneficieze inclusiv persoanele fizice, ceea ce ar putea prezenta soluția pentru asigurarea  efectivă a  accesului la justiție al cetățeanului. Anume acest subiect a inițiat discuții aprinse, fiind moderat de Daniel Rubner, care a relatat despre experiența aplicării asigurării de protecție juridică în Germania. Tematică dată a ”intrigat” participanții la panelul de discuții, inclusiv reprezentanții asiguratorilor”, a precizat Stela Subotin, șef secție juridică SAR ”MOLDCARGO” SA.

Deși abia au fost inițiate discuțiile în privința acestui produs, o companie de asigurări din Republica Moldova s-a arătat interesată să lanseze acest tip de serviciu.

Din punct de vedere istoric, asigurarea de protecție juridică a fost înființată în 1917 în orașul Le Mans (Franța), mai mult ca un nou tip de afaceri și a reprezentat o consecință a numeroaselor accidente grave în timpul celebrelor curselor de mașini de 24 de ore.  

În fapt, spectatorii răniți ai acestor curse au avut mari dificultăți în a-și susține pretențiile împotriva organizatorilor și/sau a asigurătorilor lor. Atunci, în fața acestei situații profunde, s-a născut ideea asigurării împotriva unui asigurător. 

George Durand, fondatorul Clubului de automobile Occidental și a Clubului  24 de ore din Le Mans, a creat un fond pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere. Acest lucru a condus la primul proiect de asigurare de protecție juridică bazat pe principiul ”asigurării împotriva asigurărilor” (contre-assurance).