Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unor evoluții legislative și jurisprudențiale care să confirme independența puterii judecătorești. Declarația a fost făcută în legătură cu Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 19 ianuarie 2021, prin care s-a respins cererea judecătorului Nicolae Pasecinic, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Asociația menționează că termenul de probă de 5 ani afectează grav independența unui judecător care, după ce a examinat anumite dosare, poate să nu fie reconfirmat în funcția de judecător din anumite motive. ”Nu sunt clare motivele pentru care cineva este reconfirmat mai departe, iar cineva nu, dar aparent este un teren favorabil pentru ”răzbunări”, ”reglări de conturi”, ”dezobediențe”, etc. Prin urmare, acesta este un teren de potențial abuz din partea factorilor de decizie, în speță CSM. Oricum, hotărârile acelui judecător, care nu a fost reconfirmat în funcție după 5 ani, rămân valabile pentru cei pe care i-a judecat timp de 5 ani”, menționează Asociația.

Potrivit Asociației, ”acest ”termen de probă” preluat din URSS, contravine tuturor standardelor internaționale contemporane cu privire la sistemul de justiție, care trebuie să se fundamenteze pe 3 piloni esențiali: independență, imparțialitate și inamovibilitate. Deși se discută de ani de zile despre excluderea acestui termen din Constituție, până în prezent nu s-au înregistrat progrese remarcabile la acest capitol”.

Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” consideră că eliminarea perioadelor de probă pentru judecători reprezintă o garanție împotriva încercărilor de a influența comportamentul acestora și o certă îmbunătățire a independenței justiției.

În particular, Asociația a făcut referință la situația judecătorului Nicolae Pasecinic care a fost ”expulzat din sistem, aparent, în urma unei reglări de conturi”. Declarația magistratului poate fi citită pe pagina Asociației.

Precizăm că, și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimat public îngrijorarea cu referire la situația produsă la ședința plenară a Consiliului Superior al Magistraturii din 19.01.2021, în cadrul căreia, un membru al CSM, exprimându-și opinia asupra subiectului, a dat citire unui document care conținea folosirea unor calificative și etichetări care nu fac obiectul evaluării unui judecător, enunțând la adresa fostului judecător Nicolae Pasecinic – “că ar fi o persoană afectată de analfabetism juridic”.