Începând de astăzi, autoritățile au dreptul de a aplica amenzile pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie sau indicarea informațiilor false în fișele epidemiologice privind virusul COVID-19.

Legea care prevede modificarea Codului Penal și a celui Contravențional în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial de astăzi și a intrat în vigoare.

Astfel, de astăzi vor putea fi aplicate sancțiuni mai aspre în baza art. 215 din Codul Penal ”Răspândirea bolilor epidemice”. Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1.000 unităţi convenţionale (50.000 de lei) sau cu închisoare de pînă la 3 ani. Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de pînă la 7 ani.

Totodată, în baza Codului contravențional, art. 761: ”Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”, vor putea fi aplicate amenzi de la 450 la 500 unități convenționale (22.500 – 25.000 de lei) persoanei fizice și de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale (50.000 – 75.000 de lei) - persoanei juridice în cazul în care persoanele nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația.

Amenzile vor putea fi aplicate în cazul unor acțiuni ca:

  • refuzul de a completa fișele epidemiologice obligatorii sau declararea intenționată a unor date sau informații false în fișele epidemiologice;
  • nerespectarea regimului de carantină impus persoanei;
  • ignorarea prescripțiilor medicale sau nerespectarea regulilor de comportament stabilite pentru pacient în instituţia medico-sanitară, precum şi recomandările medicului în perioada tratamentului;
  • refuzul pacientului de a comunica lucrătorului medical informaţii complete despre bolile suportate şi cele curente etc.

Sancțiunile vor fi aplicate persoanei fizice responsabile, care la momentul săvârșirii contravenției a atins vârsta de 18 ani și persoanei juridice (cu excepția autorităților publice).

Responsabile de constatarea și examinarea încălcărilor vor fi Ministerul Afacerilor Interne (poliția) și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, precum și Poliția de Frontieră, dacă contravenția propusă se constată la punctele de trecere a frontierei de stat.