Autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor ar putea avea statut de agent constatator pentru constatarea și sancționarea încălcărilor regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice. Un grup de deputați a elaborat un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Codului contravențional.

Potrivit acestora în anul 2017 a fost modificat art. 402 Cod Contravențional, prin care autoritățile administrative de inspectare financiară din cadrul Ministerului Finanțelor au fost excluse din calitatea de agenți constatatori ai art. 3271 Cod Contravențional - Încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice, fără ca să fie atribuită unei altei autorități publice posibilitatea de a constata și sancționa aceste încălcări.

Astfel, în prezent nu există o instituție abilitată cu funcția de organ constatator pe încălcarea regulilor de inițiere și desfășurare a procedurilor de achiziții publice, deși de jure există un articol în Codul Contravențional care prevede aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice.

Astfel, toate încălcările contravenționale în domeniul desfășurării procedurilor de achiziții publice rămân a fi nepedepsite din cauza acestei lacune legislative.

Conform Ministerului Finanțelor, până la intrarea în vigoare a acestei prevederi legale, în anul 2018 au fost întocmite 89 de procese verbale pentru această încălcare. După intrarea în vigoare a prevederii legale, în anul 2019 au fost întocmite opt procese verbale, în 2020 – zero procese verbale, 2021 – două procese verbale. Astfel în perioada anilor 2019 – 2021 au fost constatate doar 10 încălcări a regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice. Aceste 10 încălcări au fost constatate contar legii, întrucât autoritățile publice care au întocmit procesele verbale nu dețineau dreptul legal de a o face din moment ce nu dețineau statutul de agent constatator pe această categorie de încălcare.

Astfel, prin proiectul de lege se propune înlăturarea acestei lacune legislative și ajustarea cadrului normativ legal, pentru a putea fi monitorizate și sancționate încălcările regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice de către autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor.