Ministerul Justiției a publicat pentru consultări un proiect de Hotărâre din Guvern care prevede inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui Amendament la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chșinău.

Amendul prevede majorarea împrumutului pentru construcția penitenciarului de la 39 de milioane de euro la 49 de milioane.

O decizie de aprobare a majorării împrumutului a fost aprobată de Consiliul de Administrație al BDCE în luna iulie.

Banii sunt destinați finanțării parțiale a construcției noului penitenciar Chișinău, deși compania care va realiza construcția nu a fost încă selectată. Se cunoaște că există patru firme care au depus oferte.

Noul penitenciar va avea o capacitate de circa 1600 de deținuți pentru a acomoda 1200 de deținuți din actualul Penitenciar nr. 13 – Chișinău și alte 400 de persoane din izolatoarele de detenție provizorie ale poliției.

Penitenciarul va fi construit pe un teren din proprietatea Ministerului Justiției într-o zonă perifierică a capitalei.

Costul total estimat al proiectului constituie 56,8 de milioane de euro, dintre care 49 de milioane de euro (inițial 39) constituie împrumutul acordat de BDCE, 1 milion de euro constituie grantul BDCE din contul dividendelor sociale, iar 6,8 milioane de euro – cofinanțare din partea Guvernului Moldovei.

Finalizarea proiectului este preconizată pentru decembrie 2022.