Instituțiile de stat care dețin sisteme informaționale, precum și persoanele juridice de drept privat care, în numele autorităților și instituțiilor publice, gestionează sau dețin sisteme informaționale de stat, vor face schimb de date automatizat prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect). Conform unui proiect propus pentru consultări publice, în platformă vor fi incluse: autoritățile și instituțiile publice; autoritățile administrative autonome; autoritățile administrative centrale subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență.

Platforma de interoperabilitate (MConnect) urmează să fie instituită ca proprietate a statului, în calitate de soluție tehnică destinată asigurării schimbului de date între sistemele informaționale deținute de participanții la schimbul de date, în conformitate cu Legea cu privire la schimbul de date și interoperabilitate. De asemenea, autoritățile vor să instituie Serviciul electronic guvernamental de acces la date (MAccess). Acesta va fi, la fel, proprietate a statului și va fi parte componentă a platformei de interoperabilitate (MConnect), furnizat la nivelul platformei tehnologice guvernamentale comune (MCloud).

Menționăm că platforma Mconnect a fost pilotată din anul 2014. La etapa inițială, schimbul de date prin această platformă fiind realizat între nouă autorități. Acum însă, toate autoritățile vor fi obligate, în cel mult jumătate de an din data intrării în vigoare a deciziei, să elaboreze un plan de conectare la platformă și vor integra, din contul mijloacelor proprii, sistemele informaționale pe care le dețin cu platforma de interoperabilitate (Mconnect).

Conform proiectului, autoritățile publice vor putea face schimb de date gratuit, în taxa pentru participanții privați va fi stabilită conform Metodologiei de calculare a tarifelor la serviciile prestate contra plată de Instituția publică Agenția de Guvernare Electronică.

Amintim că, în luna octombrie premierul a solicitat tuturor autorităților să migreze la platforma de interoperabilitate (MConnect), menționând atunci că speră că nu se va ajunge ca acest lucru să fie impus printr-o hotărâre de Guvern.