Declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2020 depuse de miniștrii din Guvernul Chicu, șefii autorităților administrative centrale și a instituțiilor publice monitorizate de Cancelaria de Stat vor fi verificate de inspectorii de integritate. Un anunț în acest sens a fost făcut de Autoritatea Națională de Integritate.

Totodată, săptămâna trecută, doi miniștri, un președinte de raion și un primar din raionul Edineț au declarat la ANI câte un conflict de interese. Potrivit autorității, subiecții au respectat legislația în vigoare, s-au abținut de la luarea deciziilor, până la recepționarea soluțiilor de la inspectorii de integritate. În toate aceste cazuri,  în termen de până la trei zile, inspectorii de integritate au analizat situațiile declarate și au furnizat câte o soluție pentru rezolvarea acestora.

În același timp, un director de întreprindere municipală din Căușeni ar putea fi amendat pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale. Pe numele acestuia s-a pornit o cauză contravențională. La fel, un consilier din Consiliul local Taraclia de Salcie din raionul Cahul a primit o amendă de 1.500 de lei  pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Timp de o săptămână, inspectorii de integritate au inițiat patru controale, un control pe avere și trei proceduri de control pe posibile conflicte de interese. În controlul averii este vizat un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Edineț, iar în investigațiile privind admiterea conflictelor de interese figurează un membru al Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat, un fost administrator al unei întreprinderi municipale din raionul Drochia și un funcționar public din cadrul Primăriei Edineț.

Au mai fost constatate cinci încălcări ale legislației speciale a ANI: doi primari din raioanele Soroca și Strășeni au admis câte un conflict de interese, iar un președinte de raion și un primar din raionul Orhei s-au aflat în incompatibilitate de funcție.