Avia Invest a venit cu o declarație după decizia Consiliului Concurenței privind sancționarea companiei cu o amendă de 31,63 milioane de lei pentru poziție dominantă pe piață.

Compania declară că autoritatea de concurență  luat această decizie în urma unei investigații extinse în perioada anilor 2015-2019, în baza unei plângeri a MGH Ground Handling, care deservește la sol zborurile aeriene. Potrivit Avia Invest, această companie încerca să obțină un contract de arendă cu Avia Invest a unui teren pe teritoriul Aeroportului pentru o perioadă de trei ani.

Compania declară că gestionarul aeroportului - inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău în calitate de întreprindere de stat, până la concesionare, cât și Avia Invest, după concesionare, nu a semnat cu nimeni astfel de contracte, pentru o perioadă mai mare de un an, iar MGH Ground Handling ar fi încercat în mod deliberat să obțină o soluție care contravine înțelegerilor convenite anterior.

Avia Invest mai notează că anterior Consiliul Concurenței a efectuat același tip de investigații, de asemenea, în baza plângerilor depuse de MGH Ground Handling și atunci a decis să penalizeze Avia Invest pentru așa-numita poziție dominantă pe piață. Decizia respectivă a fost atacată în judecată, iar compania a obținut câștig de cauză în instanțele de toate nivelele, decizia Consiliului fiind anulată.

Compania acuză Consiliul Concurenței că protejează MGH Ground Handling și încearcă să oblige Avia Invest să încheie cu această companie un contract pe un termen de șapte ani.

Avia Invest califică decizia Consiliului Concurenței drept ”absurdă și ilegală”, subliniind că autoritatea de concurență și toate instituțiile de stat, trebuie să se conducă de puterea deciziei judecătorești.

Compania anunță că se va adresa din nou în instanța de judecată dacă membrii Consiliului nu vor reveni asupra acestei decizii pentru a o anula.

Amintim că, Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea ”Avia Invest" SRL, cu 31,63 miloane lei, pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilităților aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.