Intenția Guvernului de a taxa și mai mult avocații ar putea genera proteste. Apărătorii sunt nemulțumiți de propunerea de a majora contribuțiile de asigurări sociale de la 24.255 lei pe an până la 27.481 lei.

Avocatul Vadim Vieru, membru al Comisiei de licențiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaților, susține că apărătorii ar putea să organizeze proteste. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, care a fost preluată de zeci de avocați, acesta menționează că:

”Dacă toți avocații din țară intră în grevă, criza gazelor o să pară nu chiar așa de complicată. Nu subestimați avocații. Avocații pot să-și apere drepturile.

Creșterea taxelor și impozitelor se va reflecta în factura populației și așa sărace. Anul trecut ați obligat avocații să achite contribuții de asigurări sociale în sumă de 24255 lei/an. Ne-ați promis garanții sociale. Nu am primit garanții sociale. Pentru anul care vine, doriți să ne obligați să achităm 27481 lei/an. O să ne promiteți din nou, garanții sociale. Garanții pe care nu o să ni le dați.

Nu-i credeți pe avocați un eldorado al contribuțiilor sociale. Veniturile avocaților sunt oglinda veniturilor populației generale. Noi nu primim salarii și nu avem angajatori. Noi nu lucrăm 8 ore (câte 12 minim, și nu exagerez) pe zi și nu avem concedii plătite. Noi avem clienți, care în 90 % din cazuri, sunt persoane fizice. Nimeni nu ne garantează clientul care o să ne plătească. Noi, nu suntem nici antreprenori. Nu poți face antrepriză, cu sorțile oamenilor.

Din cauza politicilor Guvernului, anul trecut 10% + plus din colegii avocați au considerat că e mai bine să nu practice avocatura. Anul acesta valul de plecări din profesie o să se repete. Și o să plece avocații care lucrează în mare parte cu OAMENII acestei țări, care și așa sunt săraci și sărăciți de toate guvernările care au fost până acum.

Stimate Guvern, nu sărăci oamenii și alunga avocații din profesie”.

Propunerea este susținută și de alți apărători:

  • Adrian Tăbîrță  – ”Susțin pe deplin cele menționate, la fel aș vrea să accentuez că într-adevăr dacă nu va fi revizuită politica bugetar-fiscală avocații o să iasă la grevă generală! Asta e realitatea !”
  • Nicoleta Hriplivîi Caminschi – ”Susțin întru totul ce a scris colegul meu Vadim Vieru! Propun un minut de reculegere pentru reforma justiției în Republica Moldova! Vrem #vremuribune, nu mimarea acestora!”
  • Oleg Efrim - ”Echitatea este inerentă ființei umane. Nu cred că vrem altceva decât să fim tratați echitabil”.