Avocații din Marea Britanie sunt sceptici față de reforma implementată de autorități prin care sunt obligați să publice pe pagina web oficială informații detaliate despre costurile serviciile juridice prestate. Concluzia a fost prezentată în urma unui sondaj realizat cu câteva sute de avocați, scrie legal.report.

Noile reguli privind transparența, care au intrat în vigoare în decembrie 2018, au îngrijorat majoritatea participanților la studiu. Astfel, aproape jumătate (41%) dintre avocați au spus că aceste cerințe vin cu riscuri pentru afaceri și doar 14% dintre respondeți le-au apreciat.

Apărătorii spun că noile reguli nu doar că va stimula un război al prețurilor, ci va duce, de asemenea, la o scădere a calității serviciilor. De exemplu, există preocupări cu privire la faptul că firmele, pentru a menține prețurile la un nivel competitiv, vor începe să încredințeze în mod masiv o activități angajaților mai puțin calificați. În același timp, potrivit raportului, o treime dintre respondenți (33%) au recunoscut că afacerea lor este menținută în mare parte datorită taxelor percepute.

Totuși, firmele de avocați vor trebui să se adapteze în mod inevitabil la noul sistem, care se bazează din ce în ce mai mult pe cost și rezultate, și nu pe profesionalism și relații speciale, spun cercetătorii. 

Amintim că, apărătorii din Marea Britanie trebuie să publice pe site-urile corporative și personale informații detaliate despre serviciile și onorariile oferite. În lipsa paginii web, prețurile vor trebui furnizate prompt părții interesate într-un format convenabil, la cerere. Cei care nu se vor conforma, vor fi sancționați disciplinar. În conformitate cu cerințele autorității de reglementare, în lista de prețuri trebuie să se indice, în special, factorii care afectează costul final al unui anumit serviciu juridic, inclusiv taxele și diverse plăți incluse. Detaliile se recomandă să fie întocmite în forma cea mai ușor de înțeles pentru client, cu interpretarea unor termeni foarte specializați și fără folosirea unui slogan profesional. Partea explicativă trebuie să conțină informații privind termenii standard și etapele-cheie ale contractului, serviciile suplimentare, nivelul de calificare al executorilor direcți, indicând durata totală a serviciului și experiența profesională. Totodată, regulile stabilite clarifică anumite nuanțele atunci când avocații folosesc diferite modele de prețuri, de exemplu "taxe de succes", și conțin, de asemenea, șabloane cu exemple ilustrative.