Avocatul Oleg Efrim, Managing Partner la Casa de Avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”, susține că noul Cod civil este un cadou pentru viitoarele generații. Într-un interviu oferit pentru pavelzingan.md, avocatul a vorbit despre avantajele noului Cod Civil pentru mediul de afaceri, despre realizările Casei de avocatură pe care o conduce, dar și despre pasiunea pentru alergat.

Vedeți mai jos la ce întrebări a fost supus și ce răspunsuri a oferit.

Pavel Zingan: Este deja vară, sfârșitul primei jumătăți de an. Activitatea de avocat, de regulă, nu tolerează agitația. Așadar, puteți deja să faceți un rezumat al celor șase luni de activitate?

Oleg Efrim: În luna martie, cunoscuta ediție europeană în breasla avocaților, CEE Legal Matters, a apreciat ”Efrim, Roșca și Asociații” cu distincția ”Tranzacția Anului”. Este vorba despre tranzacția de vânzare a acțiunilor Moldova-Agroindbank.

Împreună cu noi au primit distincția și cei de la Biroul Asociat ”Gladei și Partenerii”. În această tranzacție, noi am reprezentat vânzătorul, iar ei – cumpărătorul. A fost pentru prima dată în istoria acestui concurs, când distincția a ajuns la companii de avocatură din Republica Moldova.

Pavel Zingan: În concurs a fost apreciată complexitatea tranzacției?

Oleg Efrim: Da. Noi am reprezentat interesele Guvernului Republicii Moldova în procesul de vânzare obligatorie a acțiunilor și anume acest fapt a stat la baza tranzacției, fiind vorba de o serie de probleme de procedură. În plus, tranzacțiile cu acțiunile unei bănci de importanță sistemică pentru țară atrag întotdeauna o atenție deosebită. Și acțiunile care urmau a fi întreprinse de vânzător nu pot fi numite simple, așa că am fost flatat să aflu că am primit această distincție. Și sunt dublu bucuros pentru țară, având în vedere că este pentru prima dată când activitatea avocaților din Moldova este apreciată la un astfel de nivel.

Pavel Zingan: Vânzarea obligatorie a acțiunilor, incertitudinea politică prelungită ...Aveți mulți clienți antreprenori. Cum apreciați entuziasmul lor de a face business? Acțiune sau așteptare?

Oleg Efrim: Ar fi greșit să spun că toți sunt optimiști. Dar eu sunt și există astfel de semnale optimiste. Recent am încheiat o tranzacție pentru o sumă destul de impunătoare – aproape 1 milion de euro. Un partener al unei întreprinderi moldovenești a procurat de la alt partener cota de 50%. De ce vorbesc despre o anumită doză de optimism? Pentru că nu este vorba despre o situație când cineva vinde afacerea și pleacă din țară. Atunci când investești 1 milion de euro pentru a cumpăra cealaltă jumătate a propriei afaceri, îți dai seama în proporție de 100% de ceea ce faci, adică ești sigur de dezvoltarea ei ulterioară, inclusiv de situația din țară.

Pavel Zingan:  Cum apreciați influența intrării în vigoare a noului Cod Civil asupra mediului juridic?

Oleg Efrim: Noul Cod Civil nu va influența doar comunitatea noastră profesională, acesta își va lăsa amprenta în timp și asupra mediului de afaceri. Da, comunitatea juriștilor urmează să se confrunte cu un mare volum de lucru. De fapt, toți trebuie să învățăm totul de la început. Dar rezultatul merită acest efort. Ca jurist, voi spune sincer că mă mândresc cu noul Cod Civil. Și nu doar pentru că în calitate de ministru al Justiției am dat start lucrului asupra modificărilor. 

Codul cuprinde în sine cele mai bune prevederi din legislația europeană modernă. 

De exemplu, importantul principiu al libertății contractuale pentru business. Da, principiul ”ce nu este interzis, este permis” era valabil și anterior. Dar aplicarea lui era complicată.

Acum nu puteți include în contract doar acele condiții prevăzute expres de Cod, care pot fi anulate în anumite circumstanțe. În alte cazuri, dacă vă este convenabil să includeți în contract prevederi, de exemplu, din dreptul englez, le puteți include lejer. Pentru mediul de afaceri, inclusiv pentru partenerii străini, acest fapt îmbunătățește semnificativ condițiile de muncă.

Convingerea mea fermă este că noul Cod Civil este un cadou pentru viitoarele generații.

Pavel Zingan: În afara Codului civil, ce alte modificări legislative importante pentru business puteți menționa?

Oleg Efrim: Modificările legislative privind insolvabilitatea întreprinderilor. Acum, există mult mai puține lacune pentru falimentul în condiții de rea-credință. Da, dacă întreprinderea este într-adevăr în stare de faliment, atunci responsabilitatea administratorului și a proprietarilor va fi limitată. Însă, dacă instanța va constata un anumit abuz, atunci ei vor purta răspundere subsidiară (împreună cu debitorul), adică vor exista mai puține situații de tentative de faliment fictiv în scopul atribuirii de mijloace.

Pavel Zingan: Faceți multe postări despre alergat. Este un tribut adus modei sau o nevoie interioară? În câteva fotografii apare și Iulian Bercu. Vă pregătiți de un ultra-maraton?

Oleg Efrim: Nu, eu tratez calm ultra-maratoanele. Am participat la două ”semi-maratoane” în Odessa și Chișinău, dar nu cred că voi continua și, mai ales, nu voi alerga cea mai mare distanță în timp. În toate trebuie să existe un echilibru. O distanță alergată de 10 km pe zi este ceea ce îmi oferă energie suficientă pentru întreaga zi. Este adevărat că după alergat mă simt de parcă aș zbura. Mă bucur că am ajuns să văd finalizarea lucrărilor din parcul Valea Trandafirilor, acolo unde alerg. Deși, dacă aș fi fost pesimist, aș fi spus că după reparație au apărut mai mulți bicicliști și a devenit mai greu să alergi.