Creșterea economică din Europa și Asia Centrală încetinește și a fost estimată la 1,8% pentru 2019. Prognozele au fost prezentate, recent, de Banca Mondială. Această estimare, cea mai pesimistă din ultimii patru ani, reflectă încetinirea creșterii atât în Federația Rusă, cât și în Turcia, cele mai mari economii din regiune. Raportul constată, de asemenea, o creștere robustă în alte părți ale regiunii, inclusiv în țările din Europa Centrală, Asia Centrală și Caucazul de Sud.

Potrivit Băncii Mondiale, încetinirea creșterii din regiune este simultană de o tendință descendentă globală și subliniază nevoia de a stimula creșterea productivității și de a spori investițiile, care au scăzut în ultimul deceniu. Totodată, la aceste provocări se mai adaugă înrăutățirea tendințelor demografice, inclusiv reducerea populației în vârsta de muncă.

Ponderea imigranților din Europa a crescut rapid în ultimele patru decenii, unul din trei imigranți din întreaga lume îndreptându-se spre Europa. Migrația intra-regională este, de asemenea, ridicată în Europa și Asia Centrală, 80% dintre emigranți alegând să se mute în alte țări din regiune.

Persoanele absolvente de învățământ superior reprezintă 55% din populația totală a emigranților din Bosnia și Herțegovina, peste 40% din emigranții din Armenia și Letonia și aproape 40% din populațiile de emigranți din Albania, Moldova, Macedonia de Nord, Republica Kârgâzstan, Kazahstan, România și Tadjikistan.