Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a revocat măsurile prescrise în perioada supravegherii speciale a BC Moldova-Agroindbank SA. Decizia a fost luată ieri, 4 aprilie.

BNM anunță că hotărârea a fost luată după ce s-a constatat că banca asigură transparentizarea structurii acționariatului, în urma achiziționării a 41.09 la sută din capitalul social de către HEIM PARTNERS LIMITED, format dintr-un consorțiu internațional de investitori: BERD, Invalda INVL, Horizon Capital. În același timp, din 21 martie a început exercitarea mandatului noului Consiliu al BC Moldova-Agroindbank SA, ales prin hotărârea Adunării generale ordinare anuale a acționarilor băncii din 22 noiembrie 2018.

Banca Națională mai specifică că, de asemenea, în perioada 2016–2019 a fost asigurată creșterea activelor, capitalului  și profitului băncii. Concomitent, rata creditelor neperformante a descrescut, iar banca a realizat acțiunile incluse în planurile de remediere prescrise anterior de către BNM.

Amintim că, Moldova-Agroindbank a fost plasată în supraveghere specială pe 11 iunie 2015 din cauza neregulilor stabilite atunci de către Banca Națională. Ulterior, regimul de supraveghere specială a fost înlocuit cu supravegherea intensivă, în data de 4 octombrie 2016, urmare a modificărilor legislative.