Cabinetul de miniștri a decis să aloce, din Fondul de rezervă al Guvernului, 11,6 milioane lei pentru finanțarea programelor de compensații demarate în cadrul programului de stat ”Prima casă”. Decizia vine după ce, la începutul lunii iunie Guvernul interimar a alocat alți 9,5 milioane lei cu aceeași destinație. Atât la începutul verii, cât și acum, hotărârea a fost aprobată după ce au fost făcute mențiuni că banii nu mai sunt în Fondul de rezervă și trebuie identificate posibilități de suplinire a acestuia.

În Bugetul de stat pentru anul 2021 au fost alocate 70 milioane lei pentru implementarea programului ”Prima Casă”. Din total, 50 milioane erau pentru onorarea garanțiilor de stat, iar 20 milioane pentru compensații. Aceasta sumă nu a fost, însă, suficientă. În primele șapte luni ale anului au fost alocate compensații în sumă totală de peste 27 milioane lei.

Resursele suplimentare alocate în luna iulie, 9,5 milioane lei din Fondul de rezervă și 2 milioane lei prin redistribuirea alocațiilor prevăzute în Bugetul de stat, au fost suficiente pentru a salva programul doar în perioada iulie – august.

Autoritățile spun că bugetul estimativ pentru septembrie-octombrie necesar pentru acoperirea cererilor acceptate spre finanțare și a celor din lista de așteptare a compensațiilor este de 11,6 milioane lei. În context, ministrul Finanțelor a spus că urmează să fie făcute, ulterior, modificări la Bugetul de stat pentru anului 2021 pentru a asigura continuitatea programului. La sfârșitul anului, se prognozează că șase mii de persoane vor beneficia de compensații.