Beneficiarii programului ”Prima Casă” vor achita dobânzi mai mici pentru creditele obținute în cadrul programului. Potrivit unui anunț făcut de ministrul Finanțelor, Ion Chicu, rata efectivă a dobânzii pentru aceste credite s-a diminuat cu 0,3% și va constitui 6,1%.

Potrivit ministrului, această scădere majorează șansele tinerilor de a procura o locuință proprie.

În 2018, în cadrul programului ”Prima Casă” au fost înaintate 1204 cereri de creditare, fiind acordate 1125 de credite, în sumă totală de 535,4 milioane de lei.

Alți 426 de benefeciari au obținut credite în cadrul programelor ”Prima Casă 2” și ”Prima Casă 3”.

Beneficiar al programului de stat ”Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar.

Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, la instituții de stat sau companii private din țară, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale.

Veniturile oficiale salariale nete ale beneficiarului și/sau ale familiei acestuia trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară a creditului (rata lunară, dobânda și comisionul de garantare). Sunt acceptate și veniturile salariale ale unei rude de gradul I a beneficiarului și/sau ale soțului/soției acesteia.

Creditele în cadrul programului ”Prima Casă” sunt acordate de bănci numai în valută națională (lei moldovenești, MDL) pe o durată maximă de 25 de ani, fiind posibilă achitarea anticipată pentru care nu se percep comisioane.

Plafonul maxim pentru prețul locuinței este de 1 milion de lei MDL. Avansul inițial al beneficiarului este de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței, iar statul oferă garanții în valoare de 50% din soldul creditului.

La program sunt eligibile persoanele:

  • care nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei o locuință cu o suprafață locuibilă de peste 9 metri patrați pentru fiecare membru în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării creditului ipotecar și nu au în derulare un credit ipotecar pentru procurarea unei locuințe;
  • care dețin, în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei, o locuință, într-un sat (comună) dobândită prin moștenire sau donație;
  • soțul/soția nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei, cu excepția beneficiarului, nicio locuință în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării de finanțare prin Program și nu au în derulare un credit ipotecar;
  • beneficiarul sau soțul/soția nu au procurat o locuință prin intermediului Programului ”Prima Casă”.