Victoriabank și BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare) au semnat două contracte de activare a unei limite de 5 milioane de dolari americani în cadrul programului Trade Facilitation Programme (TFP). Trade Facilitation Programme este derulat de BERD pentru facilitarea serviciilor de comerț internațional, prestate de Victoriabank, având la bază un cadru contractual. Acest program presupune două facilități.

  • Facilitate de Garantare (Guarantee Facility), prin garantarea instrumentelor de plată/garantare emise de băncile comerciale, asumându-şi astfel riscul băncilor emitente. La solicitarea băncilor emitente BERD emite instrumentul său de garantare (acreditiv stand-by/SG) în favoarea băncilor beneficiare.
  • Facilitate de Credit (Cash Advances), acordarea de credite pe termen scurt pentru finanţarea tranzacţiilor comerciale de import/export.

Programul de facilitare a comerțului (TFP) vizează promovarea comerțului exterior către, dinspre și între țările în care BERD investește. Prin acest program, care funcționează deja de 20 de ani, BERD oferă garanții băncilor internaționale și împrumuturi pe termen scurt către băncile emitente. Din sursele programului Victoriabank va putea acorda împrumuturi către exportatori, importatori și distribuitorii locali.

În aprilie, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) au oferit Victoriabank finanțare de 5 milioane de euro, din cadrul liniei de credit susținută de granturi.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activității sale în țară, banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte din sectorul financiar,energetic, în agrobusiness, infrastructură și industria prelucrătoare din Moldova.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova. Are peste 620.000 de clienți, 100 de sedii şi 1.300 de angajați. Este prima instituție bancară comercială din Moldova, fiind înființată în anul 1989.