Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că intenționează să lupte împotriva deciziei de instituire a administrării silite a activelor Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești din Moldova. Într-un comunicat de presă emis de către BERD, se menționeaz că banca este profund îngrijorată de decizia unui executor judecătoresc din Chișinău, din 25 februarie, și va continua să-și protejeze drepturile în calitate de creditor prioritar garantat.

Potrivit comunicatului de presă, BERD este în prezent cel mai mare creditor al Danube Logistics SRL, precum și principalul beneficiar economic al participației Danube Logistics Holding BV la Danube Logistics SRL.

”BERD consideră că numirea unui administrator extern de către executorul judecătoresc constituie o imixtiune în funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua operațiunile și de a-și rambursa datoriile, și este în conflict cu interesele legitime ale BERD ca deținător a garanțiilor asupra participațiunilor din capitalul Danube Logistics SRL și ca beneficiar economic al acestora. Separat, BERD s-a alăturat procedurilor în mai multe dosare judiciare axate pe capacitatea Danube Logistics SRL de a efectua plăți către compania-mamă, de a distribui dividende către compania-mamă și / sau de a vinde participațiunile sale. Niciunul dintre aceste cazuri nu se bazează pe pretenții împotriva Danube Logistics SRL sau capacitatea companiei de a gestiona afacerile sale de zi cu zi, ci ține de o pretenție personală a Bemol Retail SRL, o terță parte, către fostul director general al Bemol”, se menționează în comunicat.

Potrivit BERD, în data de 25 februarie, executorul judecătoresc, prin încheierea sa și la cererea societății Bemol Retail SRL, a instituit de facto, în mod abuziv și ilegal, administrarea silită asupra societății Danube Logistics SRL (Danube Logistics), sub pretextul de încasare a unei datorii de la unul din beneficiarii societății. 

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti facilitează anual comerţul internațional al societăţilor moldoveneşti cu peste 50 de ţări. În prezent, portul este utilizat în special pentru exportul produselor agricole şi importul produselor petroliere, cărbunelui, îngrăşămintelor şi materialelor de construcţie.