Produsele electrocasnice și articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte sunt cel mai des suspectate de vameșii moldoveni că ar fi contrafăcute. Pe parcusul anului trecut Servicul Vamal a reținut la frontieră produse suspectate că ar fi contrafăcute în valoare de aproape 3 milioane de lei, în creștere cu 77%, comparativ cu sumele consemnate în 2017. Asta în timp ce valoarea celor distruse abia dacă a depășit 90 de mii de lei. Potrivit Raportului anual privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, în total au fost consemnate 82 de cazuri de reţinere a bunurilor susceptibile a fi contrafăcute.

Serviciul Vamal este o autoritate mandatată să asigure respectarea drepturilor de proprietate intelectuală la frontieră și prevenirea și combaterea introducerii/scoaterii de mărfuri contrafăcute și opere-pirat pe/de pe piaţa internă.

Procedura de asigurare a respectării repturilor de proprietate intelectuală la frontiera vamală poate fi iniţiată de către titularul de drepturi, prin depunerea unei cereri de intervenţie, și din oficiu, cu condiţia intervenţiei ulterioare a titularului de drepturi.

În contextul exercitării atribuţiilor delegate, datele statistice furnizate de către Serviciul Vamal referitoare la segmentul său de activitate pentru anul 2018 relevă o creștere semnificativă a numărului de cereri de intervenţie depuse de către titularii drepturilor de proprietate intelectuală.

Potrivit procedurilor stabilite în conformitate cu cadrul legal aplicabil intervenţiei la frontieră, autoritatea vamală nu percepe taxe pentru depunerea și examinarea cererii de intervenţie. Costurile menţionate se referă, în special, la remunerarea reprezentantului și procedurile ulterioare de distrugere, scoatere din circuitul comercial etc.