Agenții economici mici din Moldova preferă să-și vândă produsele și serviciile pe bani gheață, deoarece tarifele pentru tranzacțiile on-line cu cardurile sunt foarte mari. Potrivit informațiilor publicate de Consiliului Economic, astăzi băncile percep până la 5% pentru fiecare plată efectuată prin online. Adică la fiecare 10.000 de lei, pe care le tranzacționează agentul economic prin intermediul cardului, 500 de lei rămân în bancă.

O altă piedică în impulsionarea comerțului electronic este și condiția impusă de bănci prin care agentul economic trebuie să depună în cont minimum 10% din venitul întreprinderii. Nu este un moft al băncii, acestea sunt regulile impuse de sistemul inter-operațional, spun autoritățile.

Antreprenorii mai spus că banii pe care cumpărătorul îi achită online pentru produs ajung cu o întârziere de câteva ore pe contul agentului economic, lucru care generează un sentiment de neîncredere față de acest fel de plăți.

Toate aceste condiții constituie o piedică în dezvoltarea comerțului electronic în Moldova, susțin experții economici. Pentru a schimba lucrurile, autoritățile vor să creeze, în cadrul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay o platformă alternativă de procesare online a plăților. Totuși, proiectul este încă la faza de discuții.

Comerțul electronic are un potențial mare în Moldova, având în vedere că peste 97% din companiile care activează în țară sunt din categoria celor mici și mijlocii și care, în mare parte, evită comerțul electronic la momentul actual, spun autoritățile.