În perioada de pilotare a utilizării sistemului de telecoferință în instnțe au fost desfășurate 144 de astfel de ședințe.

Potrivit unui Raport prezentat de Agenția de Administrare a Instanțelor judecătorești către CSM, asemenea ședințe au fost desfășurate în următoarele instanțe:

  • Curtea de Apel Chișinău - 1 ședință;
  • Curtea de apel Cahul - 12 ședințe;
  • Judecătoria Cahul - 41 ședințe;
  • Judecătoria Orhei - 90 ședințe.

Echipamentele de teleconferință, în număr de 20, au fost instalate în ianuarie 2018, dintre care 15 seturi – în instanţele de fond, patru seturi – în curţile de apel şi un set în Curtea Supremă de Justiţie.

În calitate de instanțe pilot pentru testarea sistemului de teleconferință în cauzele penale au fost desemnate judecătoriile Orhei și Cahul, Curțile de Apel Chișinău și Cahul, şi Curtea Supremă de Justiție.

Totodată, Penitenciarul din Brănești şi Penitenciarul din Taraclia au fost desemnate în calitate de penitenciare- pilot pentru testarea sistemului.

Astfel, cele 144 de ședințe raportate de AAIJ au fost desfășurate în aceste instanțe.

Amintim că, în ședința din 26 martie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a extins raza utilizării aplicației de teleconferință pentru toate instanțele judecătorești și instituțiile penitenciare.

Decizia a fost luată pentru a eficientiza examinarea cauzelor cu participarea deţinuţilor, reducerea cheltuielilor pentru transportarea acestora în instanţele de judecată şi a numărului de amânări a şedinţelor de judecată.

Aplicația de teleconferință se aplică în cazurile prevăzute de art. 469, 4731 și 4732 din Codul de Procedură Penală:

  • chestiunile privind schimbări în executarea pedepsei;
  • plângereile împotriva actelor organului care pune în executare hotărîrea judecătorească de condamnare privativă de libertate;
  • plângerile împotriva administrației instituției penitenciare referitoare la condițiile de detenție care afectează grav drepturile condamnatului sau ale prevenitului.