Schimbarea mecanismului de achitare a primelor obligatorii de asigurări medicale și a contribuțiilor sociale de către liberii profesioniști în domeniul justiției ar putea aduce până la de șase ori mai mulți bani în bugetul public. Datele au fost prezentate într-un studiu făcut în cadrul proiectului ”Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Mai exact, cele mai mare sume ar urma să fie adunate dacă autoritățile vor merge pe opțiunea de excludere a tuturor limitărilor, adică dacă liberii profesioniști vor achita 12 și, respectiv, 4,5 la sută din toate veniturile obținute pe parcursul anului calendaristic. Astfel, la buget ar putea fi acumulate venituri în sumă totală de peste 151 milioane de lei în anul curent, peste 168 milioane lei în anul 2021 și peste 188 milioane lei, în 2022.

În cazul instituirii unui plafon maxim la contribuțiile sociale și de asigurare medicală, în buget s-ar acumula de la 80 milioane lei, în 2020, până la peste 97 milioane lei, în 2022. Dacă autoritățile vor alege să instituie un plafom minim și unul maxim, veniturile anuale la buget ar fi mai mici cu câteva milioane de lei.

Dacă va fi menținut mecanismul actual de achitare a asigurărilor medicale și a contribuțiilor sociale, atunci anul acesta vor fi acumulați a buget doar 25,7 milioane lei, în 2021, 27,7 milioane lei, iar în 2022, 30,7 milioane lei.

Calculele publicate de autorități pot fi văzute în imaginea de mai jos. Sumele prezentate reprezintă mii lei.