Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat un proiect de Hotărâre privind aprobarea Listei autorităților competente să asigure aplicarea legislației armonizate în domeniul protecției consumatorilor pentru implementarea prevederilor privind cooperarea transfrontalieră a autorităților în aplicarea legilor de protecție a consumatorilor.

Potrivit proiectului, în această listă au fost incluse următoarele autorități:

  • Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei (responsabilă de 11 directive);
  • Autoritatea Aeronautică Civilă (1 regulament UE);
  • Agenția Națională Transport Auto (1 regulament UE);
  • Consiliul Coordonator al Audiovizualului (1 directivă);
  • Consiliul Concurenței (1 directivă);
  • Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (1 directivă);
  • Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (1 directivă);
  • Agenția Națională pentru Sănătate Publică (1 directivă).

În funcție de competență, aceste autorități vor asigura aplicarea prevederilor din Directive și Regulamente europene care protejează interesele consumatorilor, transpuse în legislația națională.

Printre aceste Directive se numără cele privind drepturile consumatorilor, clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, pachetele de servicii pentru călătorii, vacanțe și circuite, practicile comerciale neloiale, drepturile pasagerilor, publicitatea înșelătoare etc.

În 2018, autorităților au aprobat mai multe modificări la Legea privind protecția consumatorilor pentru a crea cadrul legal referitor la aspectele primare privind cooperarea transfrontalieră a autorităților în aplicarea legilor de protecție a consumatorilor.   

Potrivit instituțiilor de resort, rețeaua de cooperare din domeniul protecției consumatorilor va permite, în special, să soluționeze efectiv problema comercianților transfrontalieri necinstiți care împiedică buna funcționare a pieței interne și, prin urmare, contribuie la eliminarea denaturării concurenței și a obstrucționării pieței interne.