Avocații consideră că cea mai eficientă măsură de îmbunătățire a activității Uniunii Avocaților este organizarea instruirilor pentru avocați și avocații stagiari, iar cea mai puțin eficientă - mărirea contribuției la UAM, cu condiția îmbunătățirii prestației organelor de autoadministrare ale avocaturii.

Opiniile avocaților au fost exprimate în cadrul unui sondaj despre independența, eficiența și responsabilitatea justiției din Republica Moldova, publicat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

A doua măsură pentru care au votat cei mai mulți avocați se referă la promovarea intereselor avocaților în raport cu autoritățile publice, iar a treia la publicarea hotărârilor Consiliului UAM.

Îmbunătățirea regulilor de admitere în profesie este o măsură clasată pe locul patru, iar îmbunătățirea regulilor cu privire la etica profesională (abaterile și procedura de examinare) – pe locul cinci.

Alte două măsuri care potrivit avocaților ar putea îmbunătăți activitatea UAM sunt angajarea unei persoane responsabile de sporirea vizibilității și îmbunătățirea comunicării UAM și îmbunătățirea activității secretariatului UAM.

Răspunsurile la sondaj au fost oferite de 300 de persoane, ceea ce reprezintă mai mult de 13% din numărul total al avocaților. Chestionarea a fost confidențială, fiind exclusă posibilitatea identificării persoanei chestionate.

Rezultatele grafice ale sondajului pot fi văzute aici.