Regulamentul privind întreținerea animalelor de companie și fără stăpân în municipiul Chișinău propus de autoritățile municipale pentru dezbateri publice prevede și o serie de obligații față de organizațiile pe teritoriul cărora sunt deținute animale.

Potrivit documentului, toate animalele deținute de persoane juridice trebuie să fie înregistrate și microcipate, înregistrarea fiind taxată.

De asemenea, organizațiile vor avea obligația să sterilizeze animalele care pot fi sterilizate, pentru a preveni reproducerea necontrolată a animalelor.

Organizațiile vor trebui să asigure îngrijirea permanentă a animalelor, fiind interzisă deținerea animalelor în organizații, instituții, întreprinderi care nu au încăperi speciale prevăzute pentru acest scop.

De asemenea, trebuie să fie asigurată siguranța persoanelor care se află pe teritoriul organizației și în zonele adiacente acestui teritoriu. Animalele de pază vor putea fi eliberate din voliere sau lesă pe teritoriul organizației, în scopul pazei teritoriului, doar dacă în prealabil se asigură că nu există nici un vizitator pe teritoriu sau se exclude faptul că animalul ar putea părăsi teritoriul respectiv.

Regulamentul mai prevede că deținerea animalelor de companie de către persoane juridice în scop de pază, se realizează în condițiile care exclud perturbarea liniștii publice în intervalul 22:00-08:00 și mirosul puternic. Animalele nu trebuie să reprezinte pericol pentru societate în afara teritoriului protejat.

Organizațiile vor trebui să afișeze, la intrare pe teritoriul întreprinderii, în loc vizibil, o plăcuță  de avertizare cu dimensiuni nu mai mici de 20 x 30 cm, pe care să fie reprezentată imaginea cu un câine și un text care avertizează că teritoriul este protejat de câine.

Aceleași reguli sunt valabile și pentru deținerea câinilor pe teritoriul grădinăriilor, livezilor, cooperativelor, caselor de vacanță, stațiunilor, bazelor turistice, taberelor sportive, muncitorești și de odihnă. Totodată, la sfârșitul sezonului de vară, va fi interzis abandonul animalelor fără supraveghere și îngrijire corespunzătoare.

Animalul care trăiește pe teritoriul întreprinderii (instituției, organizației) în scopul pazei sau cu alt scop, este considerat ca aparținând acestei persoane juridice, care este obligată să desemneze în scris, o persoană fizică responsabilă de întreținerea animalului.