Centrul Național Anticorupție (CNA) a realizat expertiza anticorupție a proiectului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) privind inițierea unei noi generații de permise de conducere (generația DL2019) și susține că nu a identificat riscuri de corupție.

Potrivit CNA, în textul proiectului nu au fost identificate norme contradictorii sau conflicte dintre prevederile acestuia cu reglementările altor acte legislative sau normative în vigoare. De asemenea, instituția a declarat că proiectul nu conține factori care să genereze riscuri de corupție și corespunde interesului public.

Amintim că, potrivit proiectului MAI, începând de anul viitor, permisele de conducere și permisele de conducere provizorii vor fi emise după un nou model, din care vor fi excluse datele privind grupa sangvină. MAI a propus inițierea unei noi generații de permise de conducere naționale ale Republicii Moldova (generația DL2019).

Acestea vor fi de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, fiind exlus câmpul de date nr. 14 ”Grupa sangvină” și fiind rezervarea a două spații: 13 și 14 pentru unele eventuale inscripționări de autoritatea emitentă.

Noile modele ar putea intra în vigoare din momentul creării condițiilor necesare pentru punerea în circulație a permisului de conducere de model 2019, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2020. Acestea vor fi eliberate de Agenția Servicii Publice.