Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va examina sesizarea privind desemnarea unui nou judecător la Curtea Constituțională în următoarea ședință a Plenului. Un anunț în acest sens a fost publicat pe site-ul instituției. Totuși, data noii reuniuni nu a fost anunțată încă și nu este clar când ar putea avea loc. Ultima ședință programată a fost amânată din motiv că mai mulți membri ai CSM-ului au fost testați pozitiv cu COVID-19.

Amintim că, în data de 1 februarie, președintele Curții Constituționale a solicitat desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională, urmare a încetării în data de 28 ianuarie a mandatului judecătorului Eduard Ababei, numit de Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 18 alin. (1) lit. d) din Legea cu privire la Curtea Constituțională.

Potritiv normelor legale, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să desemneze noul judecător în termen de 15 zile din data sesizării făcute de preşedintele Curţii Constituţionale.

În conformitate cu art. 136 alin. (1) și (2) din Constituția Republicii Moldova și art. 6 alin. (1) și (2) din Legea cu privire la Curtea Constituțională, Curtea are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.