Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, consideră că cea mai preferabilă cale de ieșire ordonată a unei bănci din administrare temporară este atragerea unui investitor, referindu-se la cazul Moldindconbank.

Opinia a fost formulată în cadrul răspunsurilor oferite de guvernator la întrebările instituțiilor mass-media din Republica Moldova, în particular la întrebarea despre recomandarea FMI de ieșire ordonată a Moldindconbank de sub regimul de administrare temporară.

Mai mult, Octavian Armașu este sigur că se va găsi un investitor pentru pachetul de 64% din acțiuni ale Moldindconbank, deoarece ”banca e bine, poate mai bine ca oricând anterior”.

Guvernatorul a menționat și într-un răspuns la o altă întrebare despre situația privind pachetul de acțiuni de la Moldindconbank că sunt investitori regionali care manifestă interes pentru acest pachet.

Armașu a precizat că, în ultimii doi ani, banca a devenit mai robustă și mai eficientă, iar acțiunile băncii expuse la vânzare vor deveni atractive pentru investitorii de calitate, mai ales că este vorba despre un pachet majoritar care oferă controlul asupra gestiunii băncii. Guvernatorul a precizat ca un punct forte este și flexibilitatea cadrului legal existent, menționând că, dacă va fi cazul, investitorul va beneficia de protecție sub  forma de tranzacționare prin intermediul statului, care a fost aplicată și în cazul BC Moldova-Agroindbank S.A.

Armașu a argumentat lipsa interesului față de acest pachet de acțiuni prin faptul că orice investitor are nevoie de timp pentru a studia piața și banca.

De asemenea, întrebat despre interesul unei bănci din Turcia de a investi în sistemul bancar din Republica Moldova, guvernatorul a declarat că, în prezent, există o bancă din Turcia care se interesează și analizează piața bancară din Moldova, însă la Banca Naţională nu este înregistrată vreo cerere oficială în acest sens.

Amintim că,  în perioada 3 - 18 ianuarie 2018, la Bursa de Valori a Moldovei are loc licitația în privința pachetului unic de acțiuni ale Moldindconbank de peste 3,1 milioane de acțiuni.

Moldindconbank a depus cererea la Bursă pentru expunerea spre vânzare a pachetului de acțiuni de 63,88% în data de 18 octombrie.

Prețul pentru o acțiune este stabilit la 239,50 lei, iar valoarea totală a pachetului de acțiuni este de peste 760 de milioane de lei. Acțiunile pot fi achiziționate de un singur cumpărător sau de un grup de persoane ce achiziționează concertat și are aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

Acțiunile băncii au mai fost expuse la vânzare, însă nu au prezentat interes pentru potențialii investitori. În luna octombrie, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea cu trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către Moldindconbank, ca pachet unic în mărime de 63.89 la sută din capitalul social al băncii. Același lucru s-a întâmplat și în luna iulie.