Pe perioada anului 2018, magistrații au soluționat 28 de dosarele penale intentate împotriva persoanelor juridice. Majoritatea dintre ele, 17 la număr, au vizat infracțiunile economice. Datele au fost publicate, recent, de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ).

Potrivit raportului, au fost clasate doar câte două dosare penale împotriva persoanelor juridice și fizice. În nicio cauză, magistrații n-au decis achitarea persoanei învinuite. Pedepsele aplicate sunt divizate în două categorii: tragerea la răspundere penală a persoanei juridice și condamnarea persoanei juridice.

Astfel, în cazul tragerii la răspundere penală a persoanei juridice au fost aplicate 23 de amenzi în sumă totală de 2.338.500 lei. De asemenea, în zece dosare s-a decis privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate, iar în două cazuri, lichidarea persoanei juridice. Dacă să vorbim despre deciziile de condamnare a persoanelor juridice, atunci în acest caz au fost aplicate doar șapte amenzi în sumă totală de 516.500 lei.

La sfârșitul anului trecut, în instanțele din țară se mai aflau pe rol 54 de dosare penale înaintate împotriva persoanelor juridice.

Amintim că, persoanele juridice, care au fost parte a dosarelor contravenționale examinate anul trecut, s-au ales cu sancțiuni sub formă de amendă în valoare de peste 2,2 milioane de lei. În total, pe parcursul anului 2018, instanțele de judecată din Republica Moldova au examinat 311 dosare contravenționale împotriva persoanelor juridice.