Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale a anunțat că Centrul de Medicină Legală a început să ofere servicii de expertiză judiciară genetică. Potrivit autorității, acesta este primul laborator care va asigura expertiza genetică în Republica Moldova. Scopul investigațiilor molecular-genetice constă în cercetarea țesuturilor și lichidelor biologice în vederea identificării profilului genetic şi/sau comparării acestuia.

În acest laborator vor fi soluționate probleme legate de identificarea suspecților; descoperirea crimelor sau delictelor; cercetarea paternității; identificarea victimelor catastrofelor, având un grad înalt de concludență și o certitudine de până la 99,99%. Avantajul acetui tip de investigații este în identificarea genomului uman (ADN) în cantități minime de material biologic divers, cum ar fi: țesuturi, inclusiv oase și dinți, urme lăsate pe obiecte prin contactul mâinilor sau altor părți ale corpului, fire de păr, urme de sânge, salivă, spermă și alte secreții biologice.

Recent, Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Hotărârii cu privire la expertiza genetică, cu completarea Hotărârii Guvernului pentru aprobarea tarifelor la serviciile de expertiză judiciară. Tarifele sunt stabilite pe oră, iar prețul total variază în funcție de numărul de ore necesar pentru efectuarea analizei. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.