Cercetătorii din China spun că au realizat o premieră mondială prin dezvoltarea unei tehnologii care poate acuza oamenii de infracţiuni cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Potrivit cercetătorilor, ”procurorul” cu inteligență artificială poate formula o acuzație cu o precizie de peste 97% pe baza unei descrieri verbale a cazului, scrie monitoruljustitiei.ro.

Mașina a fost construită și testată de Procuratura din Shanghai Pudong, cel mai mare și mai aglomerat birou de procuratură districtual din țară. Tehnologia ar putea reduce volumul zilnic de muncă al procurorilor, permițându-le să se concentreze pe sarcini mai dificile, potrivit profesorului Shi Yong, care este cercetătorul principal al proiectului.

”Sistemul poate înlocui într-o anumită măsură procurorii în procesul de luare a deciziilor”, au declarat Shi și colegii săi.

Procurorii din China au fost primii care au adoptat aceste tehnologiile cu inteligență artificială în 2016. Mulți dintre ei folosesc acum un instrument de IA cunoscut sub numele de System 206.

Instrumentul poate evalua puterea probelor, condițiile pentru o arestare și cât de periculos este considerat un suspect pentru public. Dar toate instrumentele de inteligență artificială existente au un rol limitat, deoarece ”nu participa la procesul decizional de depunere a acuzațiilor și de sugerare a sentințelor”, au declarat Shi și colegii săi. Luarea unor astfel de decizii ar necesita ca o mașinărie să identifice și să elimine orice conținut al unui dosar care nu este relevant pentru o infracțiune, fără a elimina informațiile utile. Mașinăria ar trebui, de asemenea, să convertească limbajul uman complex și în continuă schimbare într-un format matematic sau geometric standard pe care un computer să îl poată înțelege. Companiile de internet din China au dezvoltat instrumente puternice de procesare a limbajului, dar funcționarea acestora necesită adesea calculatoare mari la care procurorii nu au acces. Procurorul cu inteligență artificială dezvoltat de echipa lui Shi ar putea funcționa pe un computer de birou. Pentru fiecare suspect, acesta ar formula o acuzație pe baza a 1.000 de ”trăsături” obținute din textul de descriere a cazului generat de oameni. Sistemul 206 ar evalua apoi probele.

Mașina a fost ”antrenată” folosind peste 17.000 de cazuri din 2015 până în 2020. Până in prezent, poate identifica și formula acuzății pentru cele mai frecvente opt infracțiuni din Shanghai. Acestea sunt frauda cu carduri de credit, jocuri de noroc ilegale, conducerea periculoasă, rănirea intenționată, obstrucționarea îndatoririlor oficiale, furtul, fraudă și ”provocarea de certuri și de probleme” - o acuzație atotcuprinzătoare folosită adesea pentru a înăbuși disidența.

Shi și colegii săi au declarat că procurorul AI va deveni in curând mai puternic cu ajutorul actualizărilor. Acesta va fi capabil să recunoască infracțiuni mai puțin comune și să depună mai multe acuzații împotriva unui singur suspect.

Un procuror din orașul Guangzhou, din sudul țării, a declarat că are unele îngrijorări cu privire la utilizarea inteligenței artificiale în depunerea de acuzații. ”Precizia de 97% poate fi ridicată din punct de vedere tehnologic, dar va există întotdeauna o șansă de greșeală. Cine își va asuma responsabilitatea atunci când se va întâmpla? Procurorul mașină sau proiectantul algoritmului? a declarat procurorul.