Cheltuielile ocazionate de procedurile penale, civile, administrative iniţiate pentru actele sau faptele îndeplinite de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) ar putea fi excluse din lista cheltuielilor suportate de BNM. Un proiect de lege a fost elaborate de Ministerul Justiției.

Mai exact, în proiect se propune abrogarea alin. (2) al art. 35 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei. Norma stipulează garanțiile oferite în exercitarea atribuțiilor, și anume că:

(1) Banca Naţională, membrii organelor de conducere ale Băncii Naţionale, lichidatorul desemnat de aceasta, precum şi personalul acesteia nu răspund civil, administrativ sau penal pentru actele sau faptele îndeplinite ori pentru omisiunea îndeplinirii unor acte sau fapte în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege Băncii Naţionale, inclusiv pentru efectuarea operaţiunilor interne circumscrise exercitării acestor atribuţii, cu excepţia cazurilor în care instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu rea-credinţă, a oricărui act sau fapt legat de exercitarea atribuţiilor Băncii Naţionale, care a cauzat prejudicii unor terţi.

(2) Cheltuielile ocazionate de procedurile penale, civile, administrative iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alineatul (1), care vizează actele sau faptele îndeplinite de către acestea ori omisiunea îndeplinirii unor acte sau fapte de către acestea în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege Băncii Naţionale, inclusiv pentru efectuarea operaţiunilor interne circumscrise exercitării acestor atribuţii, sînt suportate de Banca Naţională. În sensul prezentului articol, prin cheltuieli ocazionate de procedurile penale, civile, administrative se înţeleg, cel puţin, cheltuielile de asistenţă juridică şi cheltuielile de expertiză, dacă reglementările Băncii Naţionale nu prevăd şi alte categorii de cheltuieli. În vederea reglementării categoriilor de cheltuieli suportate şi a procedurilor de suportare a acestor cheltuieli, Banca Naţională va emite reglementări.

Ministerul Justiției afirmă, însă, că norma conferă un tratament derogatoriu și preferențial, chiar în excesivitate favorabil, ceea ce duce la încălcarea art. 16 din Constituție. Totodată, autoritățile spun că abrogarea acestei prevederi va înlătura unele piedici în calea intentării acțiunilor de regres de către BNM.