Cinci asociații de business au solicitat, printr-un demers comun, prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, impulsionarea procesului de vaccinare, precum și organizarea unui forum cu părțile implicate.

Asociația Investitorilor Străini (FIA Moldova), Asociația Patronală Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova), Asociația Businessului European (EBA Moldova), Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private (UIMSP) și Confederația Națională a Patronatului (CNPM)  susțin că,” în contextul evoluțiilor îngrijorătoare ale crizei epidemiologice, a numărului extrem de mare de infectări și decese, confirmat prin statisticile naționale și internaționale alarmante, a întregului sistem medical care se confruntă cu o criză fără precedent, se evidențiază tot mai conturat importanța Programului Național de Vaccinare”.

Asociațiile consideră rolul autorităților naționale în procesele de planificare, informare și organizare a vaccinării unul esențial, iar acțiunile în acest sens nu suportă amânare. Totodată, accestea își anunță deschiderea și angajamentul celor mai mari platforme asociative din domeniul antreprenorial de a participa în dialogul cu instituțiile naționale și partenerii de dezvoltare în vederea impulsionării procesului de vaccinare, fiind cea mai eficientă metodă de contracarare a crizei epidemiologice.

Oamenii de faceri solicită abordarea procesului vaccinării prin prisma următoarelor aspecte: previzibilitatea măsurilor ce urmează a fi întreprinse de autorități, oportunitățile de integrare a tuturor categoriilor de populație în Program, eforturile mediului public și privat de a pune la dispoziție vaccinurile împotriva noului tip de virus Covid-19, aspectele integrării tehnologiilor informaționale în proces (cum ar fi instituirea unei platforme naționale pentru informare și înregistrare a vaccinării populației).

Asociațiile semnatare ale demersului, solicită insistent organizarea unui forum pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, la care să participe toate părțile interesate la nivel național. Printre actorii principali implicați în dialog ar fi  Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru și partenerii de dezvoltare activi în domeniul dat.