Pe parcursul primelor trei luni ale anului, instanțele de prim nivel din țară au încheiat 1.926 de dosare economice. Datele au fost publicate, recent, de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Potrivit informației publicate, de cele mai multe ori, 1.052, judecătorii au decis să admită cauzele inițiate. Încetarea procesului s-a aplicat în doar 195 de dosare, iar alte 88 de cauze s-a decis scoaterea de pe rol sau restituirea.

Pentru examinarea dosarelor economice în primul trimestru, judecătoriilor au încasat în bugetul de stat, sub formă de taxă, 6.928.105 lei. Cele mai multe dintre dosare se referă la litigiile apărute din raporturi de obligaţii, 753 la număr. Acestea sunt urmate de acţiunile apărute din contractele de antrepriză şi prestări de servicii, 107 și acţiunile privind dizolvarea persoanei juridice, 63. În schimb, sunt mai multe categorii de încălcări pentru care magistrații nu au emis nicio decizie în primele trei luni. Printre acestea, se regăsesc:

  • litigiile privind privatizarea;
  • contractele de leasing;
  • creditele garantate de stat;
  • rectificarea înscrierilor din registrul bunurilor imobile;
  • acţiuni ale organelor fiscale.

După primul trimestru, pe masa judecătorilor din instanțele de prim nivel se mai aflau 2.986 de dosare restante. Dintre acestea, 87 au o durată de peste trei ani, 69 sunt în examinare mai mult de doi ani, iar altele 314, mai mult de un an.