Motivarea slabă a hotărârilor judecătorești este o problemă sistemică, dar există anumite discrepanțe care arată că în sistem există instanțe care au o performanță bună la acest capitol. Un clasament al instanțelor judecătorești care motivează cel mai bine hotărârile judecătorești a fost prezentat în studiul ”De la hotărâri judecătorești la justiție. Cum asigurăm o mai bună motivare a hotărârilor judecătorești în Republica Moldova”, prezentat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) săptămâna trecută.

Rugați să facă un clasament al instanțelor în ordinea descrescătoare a calității motivării hotărârilor lor, peste 29% dintre respondenții studiului (avocați, judecători, procurori) au plasat Curtea Supremă de Justiție (CSJ) pe primul loc, ca instanță care oferă justițiabililor hotărâri judecătorești motivate cel mai bine. După ea au urmat la egalitate Judecătoria Chișinău, fără mențiunea concretă a sediului (12,9%), și Judecătoria Chișinău (12,9%). Topul celor trei a fost încheiat de Curtea de Apel Bălți. Peste 7% dintre respondenți au ales această instanță drept una dintre campioanele clasamentului instanțelor cu cea mai bună motivare a hotărârilor.

Autorii studiului notează că rezultatele clasamentului subliniază rolul pe care îl are CSJ atât în ceea ce privește stabilirea și anticiparea practicii uniforme pentru întregul sistem, cât și în ceea ce privește oferirea de exemplu de motivare calitativă a hotărârilor judecătorești pe care alte instanțe să-l poată urma.

Totuși, unii respondenți au calificat acest clasament drept inacceptabil, argumentând că motivarea depinde foarte mult de judecătorul care examinează cauza, și nu de instanța în care acesta activează.

Majoritatea respondenților (42,9%) consideră că calitatea motivării variază puțin de la instanță la instanță, iar 39,3% consideră că ea variază mult. Alți 15% consideră că calitatea motivării variază foarte mult, iar restul de 2,9% consideră că ea nu variază deloc.

Autorii studiului susțin că aceste discrepanțe în răspunsuri ar putea indica faptul că profesioniștii sectorului justiției au avut diferite experiențe (într-o măsură mai mare sau mai mică) cu calitatea motivării hotărârilor judecătorești în funcție de instanța în care s-au aflat. De asemenea, acest lucru sugerează că problema calității hotărârilor judecătorești ar putea fi sistemică. Această supoziție este confirmată și de alte evaluări efectuate în ultimii ani .

Studiul ”De la hotărâri judecătorești la justiție. Cum asigurăm o mai bună motivare a hotărârilor judecătorești în Republica Moldova” s-a bazat pe rezultatele unei cercetări ample, inclusiv comparative, ale solicitărilor de informații oficiale, ale unui sondaj online și ale unor interviuri individuale semistructurate desfășurate cu profesioniști care activează sau au activat în sectorul justiției, cum ar fi judecători, procurori, avocați, profesori sau asistenți judiciari.