Experții anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) susțin că proiectul de lege care prevede că în cazul în care școlile se vor închide din cauza pandemiei părinții vor putea cere zile libere, dar vor primi doar 50 la sută din salariu conține factori de risc.

Potrivit raportului efectuat de experți, în proiect au fost identificați factori de risc aferenți, în cea mai mare parte, reglementării insuficiente a relațiilor sociale și proceselor vizate. În acest sens, proiectul face referire la noțiuni precum ”stare extremă”, ”declarație pe proprie răspundere”, ”ajutor” și la procedura de ”verificare”, însă omite să reglementeze aceste concepte.

De asemenea, prin proiect se atribuie competența Guvernului de a adopta mai multe norme, unele din ele însă considerate a fi necesare să fie încadrate în proiectul de lege, cum ar fi spre exemplu: cazurile în care indemnizația pentru zilele libere poate fi plătită parțial sau integral din bugetul de stat și cazurile în care indemnizația pentru șomajul tehnic se va finanța parțial sau integral din bugetul de stat.

Urmare a expertizării proiectului, s-au identificat mai mulți factori de risc, printre care pot fi menționați: lacună de drept, norme irealizabile, formulare ambiguă care admite interpretări abuzive, nedeterminarea subiectului la care se referă prevederea.