Centrul Național Anticorupție (CNA) spune că, deși inițiativa legislativă privind egalarea pensiei minime cu minimul de existență are intenții bune, autorii nu au prezentat o analiză a cheltuielilor suplimentare care urmează să fie prevăzute în buget. Totodată, autoritatea spune că nu au fost respectate toate regulile privind transparența decizională.

Conform avizul dat de CNA, nota informativă a proiectului contravine rigorilor stabilite la art. 30 din Legea cu privire la actele normative. Documentul necesită să fie completat cu informații/date privind fundamentarea economico-financiară. Autoritatea afirmă că, în lipsa unei argumentări economico-financiare pertinente, reglementările propuse nu vor avea finalitatea scontată.

În context, Centrul Național Anticorupție recomandă consultarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în calitate de autoritate abilitată cu funcția de a elabora politici publice în domeniul protecției sociale, dar și Casa Națională de Asigurări Sociale, în calitate de autoritate responsabilă de asigurarea realizării politicilor sociale ale statului orientate spre garantarea drepturilor sociale ale cetăţenilor prin administrarea sistemului public de asigurări sociale şi gestionarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Menționăm că, anterior, și Guvernul a dat aviz negativ inițiativei. Cabinetul de miniștri a spus că documentul prevede derogări de la principiile de organizare și funcționare a sistemului public de asigurări sociale, și anume:

  • principiul egalității, care asigură tuturor participanților la sistemul public (contribuabili și beneficiari) un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege;
  • principiul contributivității, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite.

Amintim că, în Parlament se află un proiect de lege care propune eșalonarea treptată a pensiei minime cu minimul de existență, astfel încât:

  • în anul 2021, pensia minimă să fie egală cu 75% din cuantumul minimului de existență;
  • în anul 2022,  pensia minimă să fie egală cu 85% din cuantumul minimului de existență;
  • începând cu anul 2023, pensia minimă să fie egală cu 100% din cuantumul minimului de existență.