Deciziile instanțelor cu privire la recalcularea pensiilor judecătorilor par trase la indigo: CNAS pierde, magistrații – câștigă. Recent,Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a mai pierdut un litigiu privind recalcularea pensiei fostei judecătoare Valentina Clevadî. Potrivit unei decizii irevocabile, pronunțate de Curtea Supremă de Justiție, magistrata a obținut recalcularea pensiei prin includerea sporului de conducere în calcul.

Valentina Clevadî s-a adresat în instanță, invocând faptul că instituția i-a calculat pensia în mărime de 19.522 de lei doar din salariul de funcţie în mărime de 25.420 lei, fără a include în calcul sporul de conducere de 2.542 lei.

Acest spor i-a fost acordat pentru funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, obținută în decembrie 2016.

Inițial, CNAS a refuzat să recalculeze pensia magistrate, indicând despre despre lipsa temeiului de recalculare a pensiei, deoarece salariul pentru exercițiul funcţiei de vicepreședinte a fost realizat după stabilirea pensiei.

Judecătoarea a considerat neîntemeiat răspunsul la cererea prealabilă și s-a adresat în instanță. Atât magistrații de la instanța de fond, cât și cei de la instanțele ierarhice i-au dat dreptate Valentinei Clevadî.

În temeiul legilor contenciosului administrative, cu privire la statutul judecătorului și cu privire la salarizarea judecătorilor şi procurorilor, magistrații au stabilit că salariul lunar al judecătorului în exerciţiu, în baza căruia se recalculează pensia, se constituie din salariul de funcţie şi după caz, sporul pentru exercitarea funcţiei de conducere. Sporul, potrivit deciziilor, constituie parte componentă a salariului lunar al judecătorului în exerciţiu.

În baza deciziilor, CNAS a fost obligată să recalculeze și să achite pensia pentru vechimea în muncă Valentinei Clevadî începând cu data demisiei din 6 octombrie 2017, reieșind din salariu lunar de 25.420 lei și sporul lunar de 2.542 de lei, pentru exercitarea funcției de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, în total din suma veniturilor salariale de 27.962 de lei.

Valentina Clevadî a fost eliberată din funcţia de judecător şi vicepreşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al CSJ în septembrie 2017.