Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a cerut Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule preluarea obligațiilor aferente contractelor de asigurare ”Carte Verde”, încheiate de către ”Moldova-Astrovaz” SA cu rambursarea despăgubirilor pentru pagubele produse de către deținători de certificate de asigurare ”Carte Verde”, eliberate de asigurător, în corespundere cu Regulamentul general al Consiliului Birourilor”.

Decizia a fost luată pentru evitarea înregistrării cererilor de chemare în garanție în Sistemul online de emiterea Guarantee-Call-lor deținut de Consiliul Birourilor (Bruxelles), reieșind din circumstanțele ce derivă din Încheierea judecătoriei Chișinău (sediul Central) din 30 octombrie privind instituirea perioadei de observație asupra debitorului CA ”Moldova-Astrovaz” SA.

Amintim că, CA ”Moldova-Astrovaz” SA se confruntă cu grave probleme financiare. În primele nouă luni ale acestui an asigurătorul a înregistrat pierderi de peste 11 milioane de lei. Recent, Consiliul de Administrație al CNPF a respins candidatura lui Alexandru Braila propus la funcția de director executiv al CA ”Moldova-Astrovaz”.

CNPF susține că a luat această decizie din cauza necorespunderii criteriilor stabilite prin actele normative ale autorității de supraveghere. Totodată, CNPF a suspendat pentru un termen de trei luni licența CA ”Moldova-Astrovaz” SA și a decis depunerea în instanța de insolvabilitate a cererii introductive privind intentarea față de CA ”Moldova-Astrovaz” SA a procedurii de insolvabilitate.