Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a decis suspendarea dreptului de vot al acțiunilor în capitalul Societății de investiții ”Pro Invest Capital” SA deținute de acționarul ÎCS ”Nord-Activ” SRL în mărimea ce depășește 10% din capitalul social al societății de investiții.

Astfel, deținătorul indirect a 955.733 (97,92%) acțiuni cu drept de vot în capitalul social al societății menționate este obligat, în termen de 3 luni, să obțină avizul CNPF privind achiziția realizată sau să-și înstrăineze deținerea indirectă menționată.

În caz contrar, la expirarea termenului prenotat, devin incidente prevederile art.401 din Legea privind piața de capital. Norma prevede că: ”Prin derogare de la prevederile Legii nr.1134/1997 privind societăţile pe acţiuni, organul executiv al societăţii de investiţii ai cărei deţinători de valori mobiliare cad, după caz, sub incidenţa prevederilor art.40 alin.(16), în termen de cel mult 15 zile din data expirării termenului acordat deţinătorilor de valori mobiliare pentru vânzarea acţiunilor, emite şi depune la Comisia Naţională decizia privind anularea acestor acţiuni şi emiterea suplimentară de acţiuni în acelaşi număr şi de aceeaşi clasă.

Decizia organului executiv conţine inclusiv informaţia privind valoarea nominală (fixată) a acţiunilor nou-emise, termenul de expunere spre vânzare şi condiţiile în care este stabilit preţul iniţial de expunere spre vânzare, ţinându-se cont de prevederile alin.(11).

Comisia Naţională emite decizia privind înscrierea aferentă radierii acţiunilor anulate cu restructurarea emisiunilor anterioare de acţiuni şi decizia privind înregistrarea acţiunilor nou-emise, în termen de cel mult 15 zile din data depunerii la Comisia Naţională a deciziei conform alin.(1), cu anexarea documentelor corespunzătoare. Înregistrarea emisiunii de acţiuni are loc în conformitate cu actele normative ale Comisiei Naţionale.

În termen de cel mult 3 zile din data înregistrării acţiunilor nou-emise depozitarul central/societăţile de registru/societăţile de investiţii care ţin evidenţa deţinătorilor de valori mobiliare asupra cărora au devenit incidente prevederile art.40 alin.(16), în temeiul deciziei organului executiv al societăţii de investiţii şi al deciziei Comisiei Naţionale, asigură înscrierile privind anularea acţiunilor din conturile deţinătorilor de valori mobiliare respective şi înscrierea privind acţiunile nou-emise în contul societăţii de investiţii.

Acţiunile nou-emise şi înscrise în contul societăţii de investiţii, până la vânzarea acestora, sunt acţiuni fără drept de vot aflate în circulaţie, nu oferă dreptul de primire a dividendelor şi a unei părţi din bunurile societăţii, în cazul lichidării acesteia, şi nu pot constitui aport la capitalul social al unei societăţi comerciale. Acţionarii societăţii de investiţii nu au dreptul de preemţiune asupra acţiunilor nou-emise în aceste condiţii.

În termen de cel mult 5 zile după stabilirea preţului iniţial societatea de investiţii expune spre vânzare acţiunile nou-emise şi dezvăluie publicului, în modul stabilit la art.16 alin.(2) lit.a), c) şi d), informaţia prevăzută la art.14 alin.(1), precum şi descrierea afacerilor şi a situaţiei financiare a societăţii de investiţii pe parcursul ultimilor 3 ani.

Termenul de vânzare a acţiunilor nou-emise de către societatea de investiţii nu trebuie să depăşească 3 luni din data expunerii acestora spre vânzare, cu anumite excepţii. Acţiunile nou-emise pot fi expuse spre vânzare doar după stabilirea preţului iniţial.

La cererea societăţii de investiţii, Comisia Naţională poate dispune prelungirea termenului de 3 luni cu perioade a câte cel mult 3 luni, de cel mult trei ori, în cazul în care prelungirea este necesară în vederea neadmiterii periclitării stabilităţii financiare sau există un interes public în dispunerea prelungirii, fie atunci când a fost identificat, fără efectuarea unei evaluări prealabile de către Comisia Naţională, un achizitor potenţial al acţiunilor expuse pentru vânzare, caracterul potrivit şi adecvat al calităţii căruia nu comportă suspiciuni întemeiate la momentul dispunerii prelungirii.